Društvo

U planu novi granični prelaz sa Bugarskom koji bi rasteretio Gradinu

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2021

-

10:17

U planu novi granični prelaz sa Bugarskom koji bi rasteretio Gradinu
U planu novi granični prelaz sa Bugarskom koji bi rasteretio Gradinu - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov izjavio je da se intenziviraju napori da se u selu Petačinci napravi novi granični prelaz između Srbije i Bugarske, koji će imat veliki značaj za lokalnu ekonomiju. On je rekao da će ovaj prelaz, za koji je već gotov urbanistički plan, rasteretiti jedan od najprometnijih graničnih prelaza u zemlji - Gradinu, posebno tokom letnjih meseci, a znatno bi olakšao priliv turista iz susedne Bugarske, koji masovno posećuju ovaj kraj, obilaze verske objekte i restorane.


"Jako je važan taj prelaz, on je zamišljen da bude malogranični, dakle samo za putnički saobraćaj, ne i za teretni. Jako je bitan zato što, baš u ovo vreme kada je ovaj kraj najlepši i najprivlačniji turistima, u proleće i leto, mi imamo začepljenje na Gradini, pa turisti iz Bugarske ne dolaze, a to je važan turistički potencijal, jer imamo dvomilionski grad - Sofiju, na pedeset kilometara", rekao je Dimitrov.

Po njegovim rečima, prilikom skorašnje posete predsednika Aleksandra Vučića ovom regionu dogovoreno je da se sa celim projektom krene intenzivnije u realizaciju.

"Mi smo još 2014. godine završili plan detaljne regulacije i urbanistički projekat, ostalo je da komisija koju je oformila Vlada Srbije da neke svoje uslove za prelaz. Posle posete predsednika Vučića ovom kraju dogovoreno je da sve to krene i mi smo već dobili od Ministarstva spoljnih poslova dopis da krenemo dalje u planiranje tog graničnog prelaza", kazao je Dimitrov.

Tokom letnjih gužvi na Gradini, saobraćaj se na tom prelazu odvija veoma otežano, a ovog leta dešavalo se da dužina kolona koje se formiraju pređe i 10 kilometara, čime se ne samo usporava saobraćaj na veoma važnom putnom koridoru već i umanjuje bezbednost učesnika u saobraćaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija