Novosti

Gužve na granicama i radnim danima: Na Preševu zadržavanje 120 minuta, na Horgošu se čeka oko sat vremena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/08/2021

-

17:05

Gužve na granicama i radnim danima: Na Preševu zadržavanje 120 minuta, na Horgošu se čeka oko sat vremena
Granični prelaz - Copyright Tanjug/Nikola Anđić, mup.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo od sredine jula do sredine avgusta, na graničnim prelazima na jugu zemlje koji vode ka omiljenim letovalištima državljana Srbije svakodnevno se formiraju velike gužve i očekivano je višečasovno zadržavanje.

Iako su gužve na granicama znatno veće petkom, subotom i nedeljom, kod južnih prelaza se i danas beleže kolone putničkih automobila, a ima zadržavanja i kod ulaska u zemlju iz pravca Mađarske i Hrvatske.

Veliki broj turista krenuo je i danas ka Grčkoj, pa su na graničnom prelazu kod Severne Makedonije nastale gužve. Prema današnjem izveštaju Auto-moto saveza Srbije na izlazu iz naše zemlje se na prelazu Prešovo čeka najmanje 120 minuta, a kolone nisu kraće ni u suprotnom smeru.

Budući da je sezona letovanja već uveliko počela, normalno je da otprilike isti broj turista ulazi u Severnu Makedoniju putujući ka Grčkoj, koliko njih se i vraća iz istog smera u Srbiju.

MUP Srbije

Preševo izlaz

Kada su u pitanju granični prelazi između Srbije i Mađarske, na Horgošu putnički automobili odnosno autobusi čekaju oko 60 minuta kod izlaza iz Srbije, dok kod ulaza u zemlju nema posebnog zadržavanja.

Vozači teretnih vozila na Horgošu na izlazu iz zemlje prosečno čekaju 90 minuta.

Kod GP Kelebija nema zadržavanja, i automobili prolaze veoma brzo.

Inače, putnički automobili imaju mogućnost da od 7 do 19 časova pređu i preko malih graničnih prelaza Horgoš 2, odnosno Bački Vinogradi.

kamere.amss.org.rs

Horgoš ulaz

Iako gotovo svi šalteri rade zabeležena je velika frekvencija vozila kod ulaza u Srbiji na graničnom prelazu Batrovci, te su formirane dugačke kolone i čeka se oko 150 minuta.

To može biti znak da brojni državljani Srbije koji žive u inostranstvu trenutno se vraćaju u zemlju na odmor, odnosno moguće je da su određeni putnici samo u tranzitu prema Grčkoj.

MUP Srbije

Batrovci ulaz

U suprontom smeru na graničnom prelazu Batrovci je situacija znatno mirnija, u proseku se čeka manje od pola sata.

MUP Srbije

 

Budući da je ponedeljak, gužve nisu preterano dugačke na prelazima između Srbije i Crne Gore — kako kod Jabuke tako i na GP Špiljani zadržavanje je oko pola sata kod izlaza i ulaza.

MUP Srbije

Jabuka ulaz

Na GP Vatin između Srbije i Rumunije, kao i uobičajeno uopšte nema gužve, a Kada su u pitanju prelazi sa Bosnom i Hercegovinom, čekanje je oko pola sata u oba smera.

Opasnost vožnje tokom noći

Radi izbegavaja velikih gužvi na graničnim prelazima mnogi vozači se odluče za putovanje tokom noći. Međutim, Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja upozorava da to nije dobra ideja.

"Lekari jednoglasno smatraju da je ljudski organizam tako stvoren da tokom noći odmara, te vozači, ni kada se osećaju odmorno ne bi trebalo da sednu za volan", objašnjava naš sagovornik.

Svima koji ipak uveče pođu na letovanje, Okanović savetuje da pri prvim znacima umora naprave pauzu, kao i da generalno staju barem na svaka dva sata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja