Društvo

Brnabić izabrana za predsednicu Koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2021

-

15:40

Brnabić izabrana za predsednicu Koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma
Brnabić izabrana za predsednicu Koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić imenovana je danas, na konstitutivnoj sednici Koordinacionog tela za unapređenje položaja i socijalno uključivanje Roma i Romkinja, za predsednicu tog tela, a ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić za zamenicu predsednice.

Premijerka je istakla da je unapređenje položaja Roma i Romkinja i njihovo uključivanje u društvo od izuzetnog značaja za Srbiju i da je, u skladu s tim, uloženo dosta vremena, napora i resursa kako bi se poboljšao kvalitet njihovog života.

Ona je podvukla je da resorno ministarstvo može mnogo da uradi na tom polju i da napori na poboljšanju životnog kvaliteta Roma i Romkinja nisu važni samo zbog poštovanja ljudskih prava i evropskih integracija, već zbog toga što Srbija želi da stvori upravo takvo društveno okruženje za sve narode i pripadnike nacionalnih manjina koji u njoj žive.

Ministarka Gordana Čomić rekla je da je koordinacija rada ministarstava od izuzetnog značaja za sprovođenje različitih aktivnosti na terenu i kao pozitivan primer navela imunizaciju Roma i Romkinja, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

Čomić je takođe najavila da će do kraja godine biti revidirana Strategija koja će na taj način biti usklađena sa evropskim okvirom.

Članove Koordinacionog tela za unapređenje položaja i socijalno uključivanje Roma i Romkinja i praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za perod od 2016. do 2025. godine, čine ministri prosvete, zdravlja, rada, državne uprave, finansija, građevine, pravde, evropskih integracija, kao i predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.

Na sednici je formirana i Stručna grupa Koordinacionog tela koja će sprovoditi operativne aktivnosti, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Komentari (0)

Srbija