Društvo

Ugašen požar na deponiji u Vinči, Vojska će termovizijskim kamerama proveravati žarišta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/08/2021

-

10:24

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ugašen je požar na deponiji u Vinči, ne vidi se više dim, ne oseća se smrad zapaljene plastike, a narednih nekoliko dana Vojska Srbije će termovizijskim kamerama proveravati da li je u dubini ostalo neko žarište.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da je na staru deponiju, stavljeno oko 100.000 tona zemlje, te da nema opasnosti da će požar ponovo izbiti. 

On je, u uključenju za Euronews Srbija sa deponije, rekao da se smeće na toj lokaciji odlaže od 1977. godine, da ima oko 20 miliona tona otpada, ali da je najvažnije za građane da se deponija sada zatvara i da je počeo proces njene rekultivacije.

"To će trajati naredne tri do četiri godine. Za tri godine će ovde biti šuma. Otpad se sada odlaže na novoj sanitarnoj deponiji koja je urađena po svim standardima - urađene su kasete, odvođenje procednih voda. Otpadne vode više neće odlaziti kao do sada u Dunav i zemljište već će se prečišćavati u postrojenju za preradu otpadnih voda", rekao je Vesić.

Napominje da ispod stare deponije ima oko 250 olimpijskih bazena otpadnih voda, koje će se izvlačiti i prerađivati u postrojenju.

Analiza zemljišta

Upitan da li će se analizirati zemljište u okolini Vinče, nakon požara na deponiji, on je rekao da Sekretarijat za zaštitu životne sredine radi na tome, da će rezultati biti poznati u narednih nekoliko dana i naglašava da je zemljište mnogo više zagađeno od procednih voda koje su prethodne 44 godine odlazile u zemljište, nego od požara.

Beoinfo

 

Vesić kaže da se radi  Elektrana na deponijski gas koja će biti završena u  julu naredne godine i da će od novembra početi proizvodnja toplotne energije, a zatim struje iz Vinče. 

Na pitanje da li će Beograd dobiti sestem za reciklažni otpad, pre toga, Vesić je odgovorio da će to raditi Gradska čistoća u saradnji sa građanima, da se već rade reciklažna dvorišta u Beogradu.

"Radimo na tome. U tome moraju da učestvuju i građani. Ne može samo Gradska čistoća da radi reciklažu. Građani će dobiti kese i razdvajati otpad. Pripremamo  sistem bonusa, gde će kese imati bar kodove, a građani će dobijati određene olakšice kod plaćanja infostana", naveo je Vesić.

Zagađenje vazduha

Povodom strahova pojedinaca da će elektrana na deponijski gas ispuštati u vazduh štetne materije - furane i dioksine, Vesić kaže da se elektrana radi po najnovijim standardnima EU iz 2019. godine, da je modernija od 200 elektrana koje danas postoje u EU.

"Elektrana na deponijski otpad se radi po regulativama EU iz 2019. godine. Kako se bude menjala regulativa EU, mi ćemo se prilagođavati", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija