Društvo

Đerlek: Ovo ne ide ka dobrom - dva ozbiljna nova žarišta koronavirusa

Komentari

Autor: FoNet

26/08/2021

-

10:23

Đerlek: Ovo ne ide ka dobrom - dva ozbiljna nova žarišta koronavirusa
Đerlek: Ovo ne ide ka dobrom - dva ozbiljna nova žarišta koronavirusa - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da se situacija sa epidemijom korona virusa u Novom Pazaru pogoršava i da su taj grad i Tutin ozbiljna žarišta kovida u Srbiji.

Đerlek je za TV Prva naveo da se u bolnici u Novom Pazaru nalazi 98 pacijenata, od kojih je 48 iz tog grada, a 35 iz Tutina, što je "veliki procenat za Tutin koji je manja opština".

Dodao je da je u Novi Pazar došao po nalogu predsednika Republike i ministra zdravlja da bi sagledao situaciju i da će razgovarati s rukovodstvom opština i direktorima zdravstvenih ustanova, kako se ne bi ponovio jul prošle godine.

Đerlek je nekoliko puta ponovio da je zabrinut za epidemiološku situaciju na tom području i da "ovo ne ide ka dobrom".

"Dominiraju teške i srednje teške kliničke slike, dosta je ozbiljna situacija. Lično sam proverio - smeštajni kapaciteti su tu, ima 350 kreveta i još 100 u Novopazarskoj banji. Nadam se da nećemo napuniti sve krevete, ali delta soj je postao dominantan, moramo biti spremni na najgori scenario", upozorio je Đerlek.

On je naveo da ima dovoljno kiseonika, da je zaposleno preko 200 zdravstvenih radnika i da je "država uradila šta je mogla da napravi uslove kao u Batajnici".

"Zabrinut sam, nadam se da nećemo doživeti prošlogodišnji scenario, a posebno zabrinjava nizak udeo vakcinisanih", rekao je Đerlek i upozorio da je u Tutinu je svega 17 odsto vakcinisanih, a u Novom Pazaru 25 odsto.

"Zabrinjava i to što se ponavlja greška od prošle godine, pa se veliki broj pacijenata leči u kućnim uslovima i dolaze kada je kasno. Takvim pacijentima je teško pomoći", rekao je Đerlek i istakao da ne mogu nikoga naterati da se vakciniše ili dođe u bolnicu, ali da će moliti građane da misle na svoje zdravlje i na svoje živote. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija