Društvo

Milošević: Puna Infektivna klinika, najteži pacijent ima 29 godina

Komentari

Autor: RTS

27/08/2021

-

09:06

Milošević: Puna Infektivna klinika, najteži pacijent ima 29 godina
Milošević: Puna Infektivna klinika, najteži pacijent ima 29 godina - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Klinika za infektivne i tropske bolesti KCS je puna kovid pacijenata, a najteži bolesnik koga u ovom momentu lečimo ima 29 godina, kaže zamenica direktora te zdravstvene ustanove prof. dr Ivana Milošević.

Ona je za RTS rekla da svakodnevno raste broj ambulantnih pregleda, da je pre dve-tri nedelje dnevni broj pregleda je bio oko 70 do 100, a sada 160 odnosno 170 za 24 sata.

U istom trendu se kreće i broj prijema na bolničko lečenje, puna je Infektivna klinika, tu su druge ustanove koje primaju bolesnike – VMC "Karaburma" i Kovid bolnica u Batajnici.

"Opet smo u situaciji da čim se jedan bolesnik otpusti, bude primljen novi, ali ima mesta u ove dve ustanove", rekla je Miloševićeva.

Starosna struktura pacijenata je različita, ima puno mladih, kao i starijih ljudi.

Najteži pacijent ima 29 godina

"U ovom trenutku najteži bolesnik koga lečim ima 29 godina. Ljudi su se zarazili na letovanju, na porodičnim skupovima, neki nemaju ideju gde su se zarazili što govori koliko je bolest nepredvidiva. Dovoljno je da neko bude inficiran i da nema tešku kliničku sliku, a da može da zarazi druge", istakla je dr Milošević.

Naglašava da većina pacijenata koji su kod njih na bolničkom lečenju nije vakcinisana, i da imaju težu formu bolesti.

"Ne primamo bolesnike koji imaju laku formu, samo one koji zahtevaju bolničko lečenje. I taj mladi čovek od 29 godina nije bilo težak u startu, ali je bolest napredovala i noćas je došlo do pogoršanja", rekla je Miloševićeva.

Govoreći o posledicama kovid infekcije, Miloševićeva ukazuje da je najčešće reč o fibrozi pluća, kardiološkim posledicama u vidu miokarditisa.

Kako protiče vakcinacija

Govoreći o vakcinaciji zdravstvenih radnika ona je rekla da za zaposlene na Infektivnoj klinici nije potreban poseban motiv za vakcinaciju, da dovoljno videti bolesnike koji se kod njih leče, kao i da je većina zaposlenih u toj klinici vakcinisana.

Miloševićeva je, odgovarajući da li je za obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika, rekla da se stalno priča o ličnoj odluci, ali da se ne sme zaboraviti da odluka o nevakcinaciji ima implikacije na osobe oko nas.

Prema njenim rečima, od Hopokrata glavni etički motiv za one koji se bave medicinom je da ne sme da se naškodi boleniku.

"Odlukom zdravstvenih radnika da ne prime vakcinu protiv kovida, što znači da sutra mogu da zaraze bolesnike, ruši se višemilenijumski etički koncept u medicini", zaključila je dr Milošević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija