Društvo

Na korak do jeseni: I danas kišno, tmurno i hladno, ciklon koji je doneo hladni front ostaje iznad Srbije, ali - do kada

Komentari

Autor: J. Stanković/Tanjug

29/08/2021

-

08:13

Na korak do jeseni: I danas kišno, tmurno i hladno, ciklon koji je doneo hladni front ostaje iznad Srbije, ali - do kada
Na korak do jeseni: I danas kišno, tmurno i hladno, ciklon koji je doneo hladni front ostaje iznad Srbije, ali - do kada - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Hladni talas koji je pre nekoliko dana stigao u Srbiju, danas će dostići vrhunac sa temparaturama ispod proseka za ovu godinu, koje u delovima zemlje neće preći 17 podeok. Oblačno, kišno i tmurno, kao što je u mnogim delovima Srbije jutros, biće i tokom čitavog dana, a stabilizacija vremena očekuje se početkom naredne nedelje. Ipak, ukazuju meteorolozi, to ne zači i nove letnje temperature i toplotne talase.   

Poslednjeg dana nedelje biće pretežno oblačno, mestimično s kišom, a na jugu Srbije i s pljuskovima, saopštio je RHMZ.  

Jutarnja temperatura danas će se kretati od devet do 16 stepeni, a najviša od 17 na severu i zapadu, do 23 na jugoistoku zemlje.

Meteorolog Đorđe Đurić rekao je da su u pojedinim delovima zemlje, pored lokalnih pljuskova, moguće i grmljavine.

E-Stock/Dušan Milenković

 

"U nedelju ujutro u Srbiji se očekuje veća količina padavina, a ponegde su mogući i jači pljuskovi sa grmljavinom. Vikend će većem delu Srbije doneti 10 do 30 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više. Najviše padavina očekuje se na severoistoku, severu, zapadu i jugozapadu Srbije, a najmanje na istoku i jugoistoku gde može biti i dosta sunčanih perioda", kaže Đurić.

On je objasnio da će pod uticajem ciklona i hladnog fronta, nešto hladnije biti u severnim, centralnim i zapadnim delovima Srbije, dok će nešto toplija vazdušna masa zahvatiti južni i istočni deo zemlje.

Iz RHMZ-a navode da će i u Beogradu biti pretežno oblačno i hladno sa povremenom kišom. Uveče se očekuje prestanak padavina, ali i postepeno razvedravanje.

U glavnom gradu takođe prohladno sa jutarnjom temperaturom od oko 12, a dok će najviša dnevna biti do 18 stepeni Celzijusa.

Đurić objašnjava da je veći deo Evrope pod uticajem snažnog visinskog ciklona, čiji se centar trenutno nalazi nad centralnim predelima Evrope pa je zbog toga kraj avgusta i početak septembra ovako tmuran i kišovit.

Kako kaže, u ciklonu koji se terenutno nalazi kod nas, preovladavaju strujanja u smeru suprotnom od kazaljke na satu, pa je zbog toga vreme pravo jesenje. 

Od nedelje stabilizacija vremena

Đorđe Đurić ističe da nas već sutra očekuje stabilizacija vremena, a to zanči da ćemo tokom većeg dela nedelje imati sunčanije i toplije dane, sem srede, kada nas očekuje prolazno naobčalenje sa slabijim padavinama.

"U ponedeljak će nakon svežeg jutra, ponegde sa maglom i niskim oblacima, tokom dana biti pretežno sunčano i toplije, ali i dalje sa nižim temperaturama od proseka za ovo doba godine", kaže Đurić i dodaje da nas u utorak očekuje toplije vreme gde će se maksimalna temperatura kretati do 28 stepeni Celzijusa. 

Slično vreme nas očekuje do petka, smena sunca i oblaka, gde bi prosečna temperatura išla oko 26 stepeni Celzijusa.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Prema Đurićevim rečima, toplotni talasi su sada iza nas – leto jeste bilo toplo, ali sada treba da se pripremimo za prijatne jesenje dane koji mogu da nas često iznenađuju lokalnim pljuskovima.

"Vreme ovih dana nas podseća da smo na korak do jeseni. To ne znači da prijatnih dana neće biti tokom septembra. Ono što je zasigurno je da su vreli i toplotni talasi sada već uveliko iza nas. Zahlađenje i pravo jesenje vreme na samom kraju klimatološkog leta, usloviće da ovo i više nego vrelo leto ne bude među najtoplijim, ali svakako će zauzeti visoko mesto među veoma toplim letima", rekao je Đurić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija