Društvo

Cene stanova u Srbiji iz godine u godinu rastu: Savski venac pretekao Stari grad po visini cene kvadrata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/09/2021

-

21:31

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Cene nekretnina u Srbiji iz godine u godinu beleže rast, a glavni razlog za to je potražnja, rekla je Jasmina Gavrilov Dražić sa portala 4zida.rs.

"Svi učesnici na tržištu kažu da je potražnja toliko visoka, da ponuda ne može da je zadovolji", navela je ona ze Euronews Srbija. 

Kao drugi razlog za skok cena istakla je novogradnju. 

"Puno se gradi. Ako uzmemo za primer prvu polovinu 2021. godine i poredimo sa istim periodom prethodne godine, vidimo da je za oko 19 odsto veći broj izdatih građevinskih dozvola. Ako to poredimo sa 2019. procenat je viši za oko 46 odsto. To znači da se sve više gradi. I novogradnja neminovno utiče na cenu starogradnje", istakla je Jasmina Gavrilov Dražić.

Uticaj cena goriva i građevinskog materijala

Ona je istakla da prosečna cena kvadrata skače i zbog rasta cena građevinskog materijala, dok, kako objašnjava, nije ni lako naći radnu snagu. 

"Visoka je i cena goriva, tako da i građevinci i investitori nemaju interes da spuštaju cenu kvadrata, pogotovo kada je potražnja tako visoka. Cenu najviše diktira potražnja. Cena od 3.000 evra je zabeležena na opštini Savski venac, što je zanimljivo jer je ova opština proteklih godina pretekla opštinu Stari grad po ceni nekretnina i u starogradnji i u novogradnji", objasnila je.

Sagovornica Euronewsa Srbija je istakla da se uvek znalo da je centar prestonice taj koji drži cenu, ali da je u prethodnih godinu dana, kada je završen projekat Beograd na vodi, Savski venac preuzeo vođstvo po visini cene kvadrata. 

Unsplash

 

"U traženijim opštinama bližim centru i Vračaru i dalje se drže cene. Tu je potrebno izdvojiti oko 2.500 evra za kvadrat u novogradnji, dok je starogradnja malo jeftinija. Zanimljivo je da rastu cene i na Zvezdari. Na Novom Beogradu cena je isto oko 2.500 evra po kvadratu. Kada su u pitanju drugi gradovi, i oni prate ovaj trend. Cene najviše rastu u većim gradovima, Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, kao i u turističkim centrima",navela je. 

Jasmina Gavrilov Dražić je rekla da je primetan rast cena stanova u Vrnjačkoj Banji i na Zlatiboru. Dok u manjim gradovima nema rasta već je, kako tvrdi, primetna stagnacija cena. Ona navodi da je i u Novom Sadu velika potražnja za novogradnjom, jer se otvorilo dosta IT firmi pa njihovi zaposleni dosta kupuju stanove. 

Rast cene kvadrata i u starogradnji

Potražnja diktira cenu, ali i novogradnja utiče u velikoj meri na cenu stanova u strogradnji. 

"Najbolji je primer Starog venca. Obično je odnos oglašene i prodajne cene 10 odsto i toliko su prodavci spremni da spuste cenu. Na Savskom vencu za starogradnju razlika između oglašavane i prodajne cene ide i do 30 odsto. Tu vidimo da su prodavci starogradnje možda poželeli za svoju nekretninu da dobiju više upravo što znaju da je visoka cena novogradnje na toj opštini“, navodi jasmina gavrilov Dražić.

Cene izdavanja i prodaje nisu toliko povezane, ali se vidi i trend rasta mesečne kirije. 

“Od januara do avgusta ove godine cena najma porasla je za oko 10 odsto u Beogradu. Takođe i u Novom Sadu i Nišu cene kirija rastu u malo manjoj meri. Za cenu iznajmljivanja garsonjere u Beogradu, u Nišu može da se iznajmi trosoban stan. Zbog potražnje za stanovima, predviđamo da će visina kirija u septembru još da raste“, zaključila je naša sagovornica. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija