Nekretnine

Cene kirije u Beogradu veće i do 20 odsto - za garsonjeru na Savskom vencu može se iznajmiti trosoban stan u Nišu

Komentari

Autor: Zlatica Radović

26/08/2021

-

10:52

Cene kirije u Beogradu veće i do 20 odsto - za garsonjeru na Savskom vencu može se iznajmiti trosoban stan u Nišu
Cene kirije u Beogradu veće i do 20 odsto - za garsonjeru na Savskom vencu može se iznajmiti trosoban stan u Nišu - Copyright E-Stock/Milan Lučić

veličina teksta

Aa Aa

Avgust je tradicionalno period kada je u svim većim gradovima pojačana potražnja za stanovima, zbog dolaska studenata. Stanodavci kažu da je prošla godina bila neuobičajena, jer su mnogi u univerzitetske centre dolazili samo da polažu ispite, ali da ipak nije bilo masovnog otkazivanja stanova. Nagoveštaji da bi nova školska godina i za đake i za studente mogla da počne redovno uticale su na pojačano interesovanje za izdravanje nekretnina, ali i na poskupljenje kirije. Cene su u većini beogradskih opština skočile i to od 10 do 20 odsto.

U Beogradu je najveća potražnja, ali i za zakup treba izdvojiti najviše novca. Najtraženije su garsonjere koje se na Vračaru i Starom Gradu. Gotovo da se ne mogu iznajmiti za manje od 300 evra, što je za oko 30 evra više nego početkom leta.

Mesečni najam na Zvezdari i Voždovcu u proseku je oko 250 evra. Prema podacima portala za nekretnine 4zida.rs, najskuplji stanovi su na Savskom vencu, gde je prosečna cena garsonjere čak 359 evra. Mesečni zakup u Novom Sadu košta oko 180 evra, dok je u Nišu oko 170 evra.

Najpovoljniji najam garsonjere je u Kragujevcu, gde je u proseku potrebno izdvojiti 130 evra. Za mesečni najam garsonjere na Savskom vencu može se iznajmiti trosoban stan u Nišu.  

Cene izdavanja jednosobnih stanova u najvećim gradovima u Srbiji ne razlikuju se mnogo u odnosu na garsonjere i u proseku su veće za oko 10 do 30 evra.

"Iako se, u gotovo svim većim gradovima, stanovi izdaju tokom cele godine, s početka jeseni ova tema postaje sve aktuelnija - najviše zbog dolaska studenata, koji čine jednu od najvećih grupa zainteresovanu za najam nekretnina. Potražnja za nekretninama za najam je visoka, a cene najma prate tržište. Dobre ponude na tržištu brzo nestanu, a svedoci smo da se kvalitetni stanovi i kuće izdaju čak i za nekoliko sati", kaže Jasmina Gavrilov Dražić, sa portala 4zida.rs. 

Ona napominje da tržište nekretnina iz godine u godinu beleži rekorde, najviše na polju novogradnje i prodajnih cena nakretnina, ali da i cene iznajmljivanja stanova beleže rast.  

"U Beogradu se stanovi za najam najčešće traže na Starom gradu, Vračaru, Zvezdari, Novom Beogradu i Savskom vencu - najviše zbog dobre povezanosti ovih opština sa ostalim delovima grada, ali i mestima gde se nalaze fakulteti. Među studentima, najviše su traženi manji stanovi, do 50 kvadratnih metara, garsonjere, jednosobni i manji dvosobni stanovi", navodi Gavrilović Dražić.  

Najam je ubedljivo najskuplji u opštini Savski venac, a razlog ovome leži i u činjenici da se velik broj stanova iz luksuznog kompleksa Beograd na vodi izdaje, te da oni u značajnoj meri utiču na prosečnu cenu stanova u ovoj opštini.

Predsednik Udruženja stanodavaca Dragan Cvjetićanin za Euronews Srbija kaže da se veće interesovanje za iznajmljivanje stanova može očekivati tek narednih dana.

"Ljudi su se žalili da je prethodnih meseci bila slaba potražnja za stanovima u odnosu na ranije godine i nije im bilo lako da izdaju svoje nekretnine. Poprilično su mnogi odahnuli, kada su čuli najave iz kriznog štaba da bi školska godina trebalo normalno da počne, jer to znači da će se deca vratiti u klupe i da će u opštinama u kojima ima srednjih škola biti veće interesovanje za iznajmljivanje. Za studente se još ne zna, ali svi se nadamo da će se situacija postepeno normalizovati", kaže za Euronews Srbija Dragan Cvjetićanin.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Bojan

26.08.2021 23:01

Da li stanodavci plaćaju pdv na rentu stana? Svi su digli cene, a izbegavaju plaćanje pdv-a?

Biznis