Društvo

Brnabić: Nema kompromisa, Gojković: Sastanak 14. septembra

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2021

-

14:44

Brnabić: Nema kompromisa, Gojković: Sastanak 14. septembra
Krizni štab - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će se ako bude bilo potrebno lično uključiti u rad Radne grupe Ministarstva kulture i informisanja za izradu radne verzije Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima.


Brnabić je to rekla povodom dopisa koje su medijska udruženja i asocijacije uputile vladi i ministarstvu kulture i informisanja, a povodom rada na novom Zakonu o javnom informisanju i medijima, a kojim su izrazile zabrinutost zbog rada Rade grupe.

"Oko ovakvih stvari ne može biti rasprave - predlog novog Zakona o javnom informisanju i medijima mora biti u skladu sa usvojenom Medijskom strategijom. Oko ovoga nema kompromisa", rekla je Brnabić.

Predsedica vlade je rekla da će razgovarati sa timom iz resornog ministarstva i da će se ukoliko bude potrebno lično uključiti u rad te Radne grupe.

Ministarska za kulturu i informisanje Maja Gojković reagovala je na najnovija događanja zakazivanjem sastanka sa predstavnicima udruženja i asocijacija, potpisnika saopštenja, 14. septembra.

Dopis Ministarstvu u Vladi poslale su Asocijacija medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija onlajn medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, NUNS, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija "Lokal Pres", Transparentnost Srbija i UNS.

"Od Ministarstva je zatraženo da osujeti pokušaje da se i u toj Radnoj grupi ponovo raspravlja o neprihvatljivim rešenjima, odbačenim još u fazi izrade Strategije i Akcionog plana, a posebno je zahtevano da se ne dopusti da se takva rešenja, na mala vrata uvedu u Zakon", navodi se u saopštenju udruženja.

Oni upozoravaju da bi se na taj način osujetilo stvaranje pravnog okvira koji garantuje slobodu izražavanja, slobodu medija, bezbednost novinara, medijski pluralizam, razvoj medijskog tržišta, osnaženu novinarsku profesiju, edukovano građanstvo i institucije sposobne za primenu regulative, iza čega je vlada stala usvajanjem Strategije.
 

Komentari (0)

Srbija