Društvo

Muzej žrtava genocida osudio potez neodgovornih pojedinaca koji su se sunčali kod spomenika poginulima u Jajincima

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2021

-

23:34

Muzej žrtava genocida osudio potez neodgovornih pojedinaca koji su se sunčali kod spomenika poginulima u Jajincima
Muzej žrtava genocida - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Muzej žrtava genocida danas je najoštrije osudio "nedolično ponašanje pojedinih građana" u prostoru Memorijalnog kompleksa stratišta u Jajincima kraj Beograda, gde je tokom Drugog svetskog rata likvidirano više desetina hiljada ljudi.

"Nakon brojnih nedoličnih postupaka pojedinih neodgovornih građana, memorijalni prostor nekadašnjeg stratišta u Jajincima, a posebno centralno spomen obeležje koje se nalazi na jednoj od masovnih grobnica, postao je, nažalost, i mesto za sunčanje", navodi se u saopštenju.

 

Muzej žrtava genocida je pozvao da bez odlaganja reaguju Ministarstvo unutrašnjih poslova, Komunalna milicija, odgovarajući sekretarijati Grada Beograda, javno preduzeće "Zelenilo - Beograd" i Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Muzej je zatražio da identifikuju lica koja su se nedolično ponašala na masovnoj grobnici u Jajincima, kao i da preduzmu "sve neophodne aktivnosti kako se ovakvi nedopustivi i anticivilizacijski postupci više ne bi dešavali".

Iz Muzeja su pozvali građane "da se savesno i odgovorno odnose prema mestima stradanja naših zajedničkih nedužnih predaka".

Memorijalni prostor u Jajincima, kulturno dobro zaštićeno zakonom, postalo je "očigledno predmet naše zajedničke nedovoljne odgovornosti i manjka svesti o neophodnosti negovanja kulture sećanja na sve nevino postradale", kaže se u saopštenju.

Muzej žrtava genocida je podsetio "sa zabrinutošću" da su brojni memorijalni prostori danas "postali prostor za antivicilizacijsko i nedolično ponašanje pojedinih neodgovornih građana koji ih koriste za organizaciju javnih koncerata, vožnju kola, šetnju kućnih ljubimaca, bavljenje sportskim aktivnostima, kao izletišta i drugo".

Komentari (0)

Srbija