Društvo

Svečano promovisani novi oficiri Vojske Srbije: U vis poletelo 139 šapki

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/09/2021

-

10:08

Svečano promovisani novi oficiri Vojske Srbije: U vis poletelo 139 šapki
Svečano promovisani novi oficiri Vojske Srbije: U vis poletelo 139 šapki - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Bacanjem šapki i nadletanjem miga-29 uz čestitku pilota završena je današnja svečana promocija najmlađih oficira Vojske Srbije.


Po tradiciji, ove godine ispred Skupštine Srbije u vis je poletelo 139 šapki kadeta i kadetkinja Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

Prethodno je pilot major Nebojša Radojković u naletu miga pozdravio najmlađe oficire i čestitao im prvi oficirski čin.

"Budite ponos svoje otadžbine", poručio im je Radojković.

Danas je svečano promovisano 139 kadeta koji su poneli prve oficirske činove i to 121 kadet i kadetkinja 141. i 142. klase Vojne akademije, kao i 18 mladića i devojaka 7. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Njihov zajednički uspeh je 8,61. 

Svečanost je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a počela je intoniranjem državne himne Bože pravde.

Pozdravljena je kadetska zastava Vojske Srbije. Zastava se u kasarni čuva na posebnom mestu i iznosi se kada kadeti podnose zakletvu i kad završavaju školovanje. 

Vučić: Želimo da odvratimo svakog ko bi pomislio da izvrši agresiju na Srbiju

Predsednik je poručio  da je pred našom zemljom mnogo izazova, ali da je uveren da ćemo sačuvati mir i stabilnost, a upravo je Vojska Srbije garant tog mira i stabilnosti.

“Bez vas, oficira, vojska ne bi mogla da postoji. Možemo da kupimo bilo šta, oružje, opremu, ali vi činite vojsku, vaša snaga, srce i ljubav prema otadžbini. Siguran sam da ćete uvek na najčasniji način obavljati svoj posao, da uvek budete na usluzi narodu i građanima”, poručio im je predsednik na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine.

Tanjug/Rade Prelić

 

 

Vučić je istakao da je srpska vojska danas mnogo snažnija nego pre nekoliko godina i decenija, sa mnogo više i boljeg, neuporedivo modernijeg oružja i oruđa, koje kupujemo više nego ikada, ali i sami pravimo u svojim fabrikama.

“I to činimo ne zato što želimo sukobe i ratove, već zato što želimo da se oni nikada ne dogode. Želimo da odvratimo svakog ko bi pomislio da izvrši agresiju na Srbiju”, poručio je Vučić.

On je konstatovao da je mnogo problema poslednjih decenija bilo sa regrutovanjem vojnika i privlačenjem ljudi u vosjku, pre svega, zbog niskih primanja.

“Mislim da danas vojsku volimo najviše, ona je ubedljivo najpopularnija institucija u Srbiji. Plate ćemo da povećavamo, živećete nešto lakše nego oni koji su pre vas bili u vojsci”, rekao je Vučić.

Dodao je da je oduševljen onime što je čuo o najboljima u klasi.

“Rekli su mi da su neverovatni talenti. Da je Petar Ilić, prvi u rangu, fantastičan talent i da dugo nismo imali takvog pilota koji može da čuva naše nebo. Beskrajno sam srećan što dobijamo takvu decu, što najbolji dolaze”, rekao je Vučić.

Pištolji za najbolje

On je izrazio uverenje da će takvi, najbolji i najtalentovaniji birati vojnički poziv, jer nema časnijeg, važnijeg i vrednijeg zanimanja nego čuvati svoju zemlju, štititi narod i slobodu.

Predsednik je najboljim kadetima uručio pištolje sa posvetom. To su potporučnici Kopnene vojske Milan Ašćerić, RV i PVO Petar Ilić, u rangu službi Stefan Živković i Medicinskog fakulteta VMA Tijana Stanojković.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Prvi u rangu Vojne akademije potporučnik Petar Ilić poručio je danas najmlađim oficirima da služe otadžbini časno, da dela njihova govore umesto njih i da budu dostojni naslednici svojih predaka i ponos buduće generacije.

"Nama naši naslednici govore da smo se imali rašta i roditi", poručio je pilot Ilić, koji je završio sa prosekom 9,66.

"Verujte u sebe"

Rektor Univerziteta odbrane, general potpukovnik Goran Radovanović, poručio je danas najmlađim oficirima da su tokom školovanja stekli znanje i sposobnosti koje su snažna pretpostavka uspeha i sigurnosti u vremenima koja dolaze.

"Zato verujte u sebe i negujte ljubav prema oficirskom pozivu i svojoj domovini", poručio je Radovanović.

 

Radovanović je poručio kadetima da su njihovi komandiri i nastavnici ponosni što su imali obavezu i priliku da ih obrazuju i da su svojom stručnošću i iskustvom diprineli rezultatima njihovog školovanja.

"Danas kada napustite kadetsku brigadu morate da budete svesni da vas čekaju novi izazovi. Ako želite putem napretka, oslanjajte se na svoje saradnike, ne gubite verubu svoje pretpostavljene i vojnike", poručio je Radovanović najmlađim oficirima i poželeo im uspeh u profesionalnoj karijeri i daljem usavršavanju.

Defile i na nebu

Major Nebojša Radojković je u prvom avionu mig-29, koji je izvršio prelet. Usledili su naleti jurišnog aviona "orao", zatim "supergaleb", "lasta", helikopteri "erbas", "gama".
Letački program završava sa helikopterom Mi-35.

Svečanosti prisustvuju predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Promociji najmlađih oficira prisustvuje i ministar odbrane BiH Sifet Podžić koji je u zvaničnoj poseti Srbiji na poziv ministra Stefanovića, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, ministri u Vladi Srbije predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica, kao i članovi porodica budućih oficira.

Tanjug/Rade Prelić

 

 

 

Prošle godine zbog epidemioloških mera promocija oficira održana je u krugu Vojne akademije.

Saobraćaj u delu Bulevara Kralja Aleksandra i ulicama oko Skupštine Srbije obustavljen je od 8 do 12 časova, a izmenjen je i režim rada linija javnog gradskog prevoza.

 

 

Prva generacija oficira Vojske nezavisne Srbije, studenti 126. i 127. klase Vojne akademije,  svečano je promovisana u čin potporučnika 2006. godine.

Komentari (0)

Srbija