Društvo

Rio Tinto: Razumemo zabrinutost, čistija budućnost prioritet svih

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2021

-

14:05

Rio Tinto: Razumemo zabrinutost,  čistija budućnost prioritet svih
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rio Tinto je saopštio da ima razumevanja za zabrinutost koju građani Srbije iskazuju u pogledu zaštite životne sredine i prepoznaje značaj da se obezbedi dugoročno poštovanje zakona i standarda koji moraju da važe za sve, i danas i ubuduće.

"Briga za životnu sredinu, resurse i zdravlje, slika su ne samo Srbije, već čitavog razvijenog sveta. Pojačani građanski aktivizam, sve veća ulaganja korporacija u održivost i nastojanje vlada mnogih država da realizuju zelenu agendu, samo su potvrda da je čistija budućnost prioritet svih", ističe se u saopštenju te kompanije.

Kako se ukazuje, Projekat Jadar je razvojna šansa Srbije i prilika da Srbija bude predvodnik zelene tranzicije u Evropi.

Zalaganje za smanjenje karbonskog otiska nije moguće bez proizvoda projekta Jadar. Litijum ima primenu u proizvodnji baterija za električna vozila i baterija za skladištenje obnovljivih izvora energije, dok su borati važan činilac vetroturbina i solarnih rešenja.

"Svesni smo da su neka pitanja građana u vezi sa uticajem projekta Jadar na životnu sredinu delom posledica faze u kojoj se projekat trenutno nalazi, kao i da su proizvod snažne kampanje dezinformacija, koja je već izvesno vreme prisutna u javnosti. Pozivamo građane da se pre donošenja zaključaka o projektu informišu o činjenicama u vezi sa tehnologijom i predviđenim merama prevencije i mitigacije. Sve informacije dostupne su na našem sajtu ", navodi se u saopštenju.

Dalje se u saopštenju navodi da je kompanija svesna da je važno da u svim fazama projekta saslušaju i poštuju stavove svih zainteresovanih strana.

"Posvećeni smo poštovanju najviših ekoloških standarda i izgradnji održive budućnosti za zajednice u kojima poslujemo, blisko sarađujući sa svim zainteresovanim stranama. Projekat Jadar koji želimo da realizujemo u Srbiji u ovom pogledu neće biti izuzetak. Pripremamo ga tako da ispuni ne samo zakone Republike Srbije, već se od samog početka usklađuje i sa najvišim i najstrožijim evropskim standardima i regulativama EU, jer očekujemo da će u toku predviđenog životnog veka rudnika Srbija postati deo EU", navodi se u saopštenju.

Rio Tinto ističe da samo u zaštitu životne sredine planira da uloži više od 100 miliona dolara, što će omogućiti da primenimo najbolju praksu upravljanja prirodnim resursima i maksimalno smanjimo uticaj na okolinu.

"U postrojenje za preradu vode uložićemo blizu 40 miliona dolara, a voda koja će biti ispuštana biće istog ili boljeg kvalieta od vode reke Jadar, što je u skladu sa zakonom o očuvanju vodotokova. Takođe, posvećeno radimo na razvoju i ostalih rešenja. Rešenje koje smo razvili podrazumeva suvi otpad umesto tečnog, što je neuporedivo bolje rešenje sa aspekta zaštite životne sredine. Nastavljamo i sa razvojem rešenja za ponovnu upotrebu otpada u poljoprivredi i građevinskoj industriji, tzv. 'zero waste solution'. Podsećamo i da kompanija Rio Sava Exploration kontinuirano održava otvorene online sastanke na kojima naši eksperti odgovaraju na sva pitanja građana, nevladinih i građanskih pokreta", piše u saopštenju.

Kompanija Rio Tinto naglašava da nije samo dugoročni menadžer prirodnih resursa, već je istinski član zajednice koji sa svojim porodicama i decom živi na istoj toj zemlji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija