Društvo

Dok se Srbija priprema za uvođenje kovid propusnica, evo kako su one postale svakodnevica širom sveta

Komentari

Autor: Tara Tomović

12/09/2021

-

14:29

Dok se Srbija priprema za uvođenje kovid propusnica, evo kako su one postale svakodnevica širom sveta
Dok se Srbija priprema za uvođenje kovid propusnica, evo kako su one postale svakodnevica širom sveta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić na jučerašnjoj konferenciji za medije najavila je mogućnost uvođenja kovid propusnica u Srbiji, kao i da će ta odluka definitivno biti donesena u narednim danima. Kako je istakla, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu već je počela da se priprema i pravi planove, u slučaju da "padne" odluka o uvođenju kovid propusnica.

Iako je istakla da bi one mogle da važe za posete restoranima, kafićima i klubovima, odlučno je potvrdila da kovid propusnice neće biti potrebne za posetu marketima i tržnim centrima.

Ono što pak, ostaje nejasno jeste u kom formatu bi one bile i da li bi postojećni Digitalni zeleni kovid sertifikat vršio ulogu kovid propusnica. Do tada, pogledajte kako su druge zemlje uvele kovid propusnice u svoju svakodnevicu.

Evropska unija

EU Digitalni kovid sertifikat, tzv. kovid pasoši uvedeni su u svih 27 država članica, ali i u Švajcarskoj, Islandu, Norveškoj i Lihtenštajnu.

Građani ovih nacija mogu preuzeti sertifikat putem interneta ili nabaviti njegovu papirnu kopiju - bez ikakvih troškova. Kovid pasoš dostupan je i državljanima van EU koji legalno žive u državama članicama i imaju pravo da putuju u druge države članice.

Potvrda se može izdati ako je neko bio vakcinisan, nedavno bio negativan na kovid test ili se oporavio od virusa.

Svako ko ima sertifikat izuzet je od testiranja ili karantina prilikom povratka iz neke zemlje van EU i može slobodno posećivati restorane i druga "rizična" mesta, u zavisnosti od mera u određenoj državi.

Francuska

Francuska je kreirala sopstvene kovid propusnice koje omogućavaju građanima pristup restoranima, barovima, avionima, vozovima i drugim javnim prostorima.

Do 30. septembra kovid propusnicu mogu da koriste samo odrasli, a posle i deca starija od 12 godina.

Da bi dobili propusnicu, građani moraju imati dokaz da su u potpunosti vakcinisani, da su nedavno bili negativni ili da su se nedavno oporavili od virusa.

Međutim, ova tema je razlog protesta u Francuskoj, pa je tako 121.000 ljudi izašla na ulice, od čega 19.000 u Parizu gde je policija uhapsila njih 85.

Izrael

Izrael je uveo zeleni pasoš ranije ove godine. Sve što je bilo potrebno jeste da osoba pokaže dokaz o vakcinaciji ili da je nedavno preležala virus. Propusnica je i te kako pomogla u povećanju broja onih koji su se vakcinisali, posebno među mlađom populacijom.

Sistem zelenih propusnica dozvoliće samo onima starijim od 12 godina koji su vakcinisani, oporavili se od kovida ili imaju negativan rezultat testa da prisustvuju velikim događajima ili uđu u određene prostore, prenosi Times of Israel. Propusnica se odnosi na kulturne i sportske događaje, teretane, restorane, konferencije, turističke atrakcije i religijske događaje.

Međutim, ministar zdravlja Nican Horovic rekao je krajem avgusta da se ljudima koji ne prime treću dozu vakcine protiv koronavirusa, neće priznavati zeleni pasoš.  Kako kaže, to će postati uslov tek kada zeleni pasoš bude dostupan i deci starijoj od 12 godina.

Kina

Kina je prošle godine uvela sistem QR koda koji je ljude svrstavao u različite boje. Zelena omogućava kretanje bez ograničenja, dok žuta znači da je neko u izolaciji od sedam dana.

Kodovi su kombinacija velike baze podataka i informacija koje dostavljaju sami korisnici.

U mnogim javnim prostorima u Kini se zahteva pokazivanje tog QR koda.

Kina je u martu lansirala digitalni zdravstveni sertifikat koji prikazuje status vakcinacije i kovid istoriju pojedinca.

Sertifikat je dostupan strancima u Kini, kao i kineskim državljanima.

Johanna Geron/Pool Photo via AP

 

SAD

Bela kuća je u aprilu isključila mogućnost uvođenja obaveznih kovid pasoša rekavši da privatnost i prava građana treba zaštititi. Međutim, četiri države imaju aktivne aplikacije za proveru vakcinalnog statusa, navodi magazin "MIT Technology Review".

Tako su neke države takođe odlučile da uvedu sopstvene mere kako bi pokušale da povećaju stopu vakcinacije.

Kalifornija će od svih državnih službenika i zdravstvenih radnika zahtevati da pokažu dokaz o vakcinaciji ili da budu testirani nedeljno. Njujork će od sredine septembra usvojiti sličnu meru koja zahteva od opštinskih radnika - uključujući policajce i nastavnike, da budu vakcinisani ili da se podvrgnu nedeljnim testovima.

Australija

Vakcinisani u Australiji imaju digitalni sertifikat na svojim telefonima, ali sa njim nikakva prava. Ministar turizma Dan Tehan rekao je da će vlada za nekoliko nedelja uspostaviti sistem za podršku obnavljanju međunarodnih putovanja kako stope vakcinacije rastu. Na sastanku visokih saveznih ministara oko kovid pasoša u sredu, Tehan je rekao novinarima da bi za nastavak međunarodnih putovanja bio potreban "sistem koji može omogućiti priznavanje vakcinacije".
On je ujedno istakao da bi kovid pasoš dao za pravo "putovanja preko granice u jeku pandemije, ali i u delove države koji su možda u lokdaunu zbog pandemije".

Komentari (0)

Srbija