Društvo

Preminuo Borisav Jović

Komentari

Autor: RTS

13/09/2021

-

18:52

Preminuo Borisav Jović
Borisav Jović - Copyright Oliver Bunić

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ Borisav Jović preminuo je u 93. godini od posledica koronavirusa u VMC Karaburma, potvrđeno je RTS-u u toj ustanovi.

Borisav Jović rođen je 19. oktobra 1928. godine u Nikšiću kod Batočine. Bio je član Predsedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) iz Srbije, a potom je bio potpredsednik Predsedništva i predsednik Predsedništva Jugoslavije od 1989. do 1991. godine.   Jović je završio ekonomski fakultet, na kojem je 1965. godine i doktorirao. Bio je jedan od najbližih saradnika bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Kasnije je na suđenju Miloševiću u Haškom tribunalu, bio jedan od svedoka Tužilaštva. 

Politička karijera 

Tokom političke karijere, Borisav Jović bio na različitim visokim državnim funkcijama, uglavnom iz oblasti društveno-ekonomskog razvoja. 

Od 1975. do 1979. godine bio je ambasador Jugoslavije u Italiji.  Za potpredsednika Skupštine Srbije izabran je 1983. godine, a od 1988. do 1989. godine bio je predsednik Skupštine. Potom je 1989. godine izabran za srpskog člana Predstavništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Na mestu potpredsednika predsedništva SFRJ bio je od 15. maja 1989. do 15. maja 1991. godine, kada je izabran za predsednika Predsedništva. 

Jović je 15. marta 1991. podneo ostavku na tu funkciju, koju Skupština nije prihvatila. 

On je ostavku podneo nakon sednice Predsedništva, koja je održana od 12. do 15. marta, na kojoj Predsedništvo kao Vrhovna komanda Oružanih snaga SFRJ nije odobrilo predlog Štaba Vrhovne komande Oružanih snaga o uvođenju vanrednog stanja u zemlji. Na funkciji je ostao do 15. maja 1991. godine. 

Potom je Borisav Jović zamenio Slobodana Miloševića na mestu predsednika Socijalističke partije Srbije (SPS). Milošević tada po Ustavu nije mogao istovremeno da bude predsednik SPS-a i predsednik Srbije. 

Jović je na toj funckiji bio je od 24. maja 1991. do 24. oktobra 1994, a po povratku Miloševića na čelo stranke, Jović je, do 1995. godine ostao na funkciji potpredsednika. 

Autor je sedam knjiga u kojima je opisao svoja politička iskustva.  

Svedok u Hagu

Borisav Jović bio je svedok Tužilaštva u Hagu, pod pretnjom kazne zatvora. Jović je svedočio od 18. do 20. novembra 2003. 

Pozivajući ga da svedoči, Tužilaštvo je prvenstveno želelo da u predmetne spise uvrsti dnevnik koji je napisao, pod nazivom "Poslednji dani SFRJ: Dnevnik", kao i njegovu drugu knjigu, pod nazivom "Knjiga o Miloševiću". 

U svom dnevniku, Jović je detaljno opisao više od stotinu sastanaka sa Slobodanom Miloševićem u periodu od maja 1989. do jula 1992. godine. 

Od početka svog svedočenja Jović je tvrdio da je Milošević bio ključna ličnost u politici Srbije. Na sudu, Jović je potvrdio stav koji je izneo u svojim knjigama da je Milošević imao apsolutni autoritet nad Socialističkom Partijom Srbije (SPS), dominantnom političkom strankom u Srbiji tokom 1990-tih. 

Jović je svedočio da je u vreme kada je on bio predsednik SPS-a, Milošević i dalje donosio sve odluke. 

U svedočenju je izneo i da je kao deo njegove autokratske vlasti, Milošević vršio presudnu kontrolu nad državnim medijima. Mediji su korišćeni da se "poboljša ili potkopa položaj" drugih srpskih vođa u skladu sa trenutnom politikom koju je optuženi vodio. 

Tužilaštvo Međunarodnog suda je sa Jovićem u tri navrata 2002. i 2003. godine obavilo razgovore u svojstvu osumnjičenog, ali protiv njega nije podignuta optužnica. 

Komentari (0)

Srbija