Društvo

Produžen pritvor državljaninu BiH uhapšenom na prelazu Uvac zbog ratnih zločina

Komentari

Autor: Fonet

14/09/2021

-

18:18

Produžen pritvor državljaninu BiH uhapšenom na prelazu Uvac zbog ratnih zločina
Produžen pritvor državljaninu BiH uhapšenom na prelazu Uvac zbog ratnih zločina - Copyright Burst

veličina teksta

Aa Aa

Sudija za prethodni postupak Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana državljaninu Bosne i Hercegovine Edinu Vranju, koji je osumnjičen kao saizvršilac u ratnom zločinu protiv ratnih zarobljenika.

Rešenje o pritvoru je doneto zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva Vranja, ukoliko bi se branio sa slobode, saopštio je Viši sud.

Protiv odluke suda Vranj i njegov branilac imaju pravo žalbe u roku od tri dana od prijema rešenja krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda u Beogradu.

Nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije BiH i bivši šef Odeljenja za organizovani kriminal BiH Edin Vranj je uhapšen 12. septembra na graničnom prelazu Uvac između BiH i Srbije. 

Ne stišavaju se tenzije zbbog hapšenja na relaciji Beograd – Sarajevo 

Njegovo hapšenje pokrenulo je tenzije između Beograda i Sarajeva. 

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković saopštila je da je Srbiji upućena nota zbog hapšenja, a ambasador Srbije negirao je navode pojedinih medija da je odbio da se sastane tim povodom sa predsedavajućim Predsedništva BiH Željkom Komšićem.

Takođe, Turković je pozvala na hitne konsultacije ambasadorku BiH u Srbiji Aidu Smajić. 

Dva člana Predsedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović su optužili vlast u Srbiji da, kako tvrde, zloupotrebljava princip univerzalne nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina.

Danas je reagovao i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i to, kako je navedeno, povodom "uvreda" koje su na račun Srbije izneli Komšić i Džaferović. On je poručio da politički pritisci na pravosuđe nisu prihvatljivi. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija