Evropa

Dodik: U Donjoj Gradini biće centar koji će uokviriti prikaz stradanja na tom području

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2021

-

17:26

Dodik: U Donjoj Gradini biće centar koji će uokviriti prikaz stradanja na tom području
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na današnjem sastanku u Beogradu dogovarao operativna pitanja o raspisivanju konkursa za izradu idejnog projekta spomen-kompleksa u Donjoj Gradini i da će na bazi toga početi realizacija. 

"Potvrdili smo da je Srbija spremna da uloži 80 odsto sredstava, a Republika Srpska bi trebalo 20 odsto", rekao je Dodik.

On je naglasio da bi u Donjoj Gradini trebalo da bude centar koji će uokviriti prikaz stradanja na tom području i to u najsavremenijem 3D formatu, što zahteva kompanije koje mogu to da urade.

Naveo je da je u tom smislu bilo razgovora sa jednom od američkih kompanija koje su to već radile, ali da one, zbog zainteresovanosti za neke druge projekte, nisu isporučile ono što je očekivano i da se mora ići dalje.

Dodik je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o tome na koji način obezbediti da taj centar bude mesto koje će za sve Srbe, gde god da žive, biti mesto na koje će dolaziti da se upoznaju s tragedijom srpskog naroda.

"Vučić zna moje mišljenje da Šmit nije legitiman"

Naveo je da su druge teme razgovora bile vezane za ukupnu političku sitauciju i da je razgovarano i o poseti visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita Beogradu.

"Predsednik Vučić zna moje mišljenje da Šmit nije legitiman i da bih voleo da to tog sastanka nije došlo", rekao je Dodik.

Ponovio je da je Šmit nelegalan, da nije visoki predstavnik, da nema potrebe da se u tom svojstvu sreće sa njim i da ne želi da mu da legitimitet.

Dodik je rekao da je s Vučićem razgovarao i o sutrašnjoj poseti nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji, kao i o manifestaciji povodom zajedničkog praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembra.

Podsetio je da će u Banjaluci 14. septembra biti organizovana akademija tim povodom, a dan kasnije i u Beogradu, s tim što će 15. septembra zasedati Narodna skupština Republike Srpske koja će doneti Zakon o zaštiti ćirilice, a isto to će učiniti i Skupština Srbije.

Dodik je naveo da bi sa predsednikom Vučićem trebalo da se vidi u narednom periodu u Brčkom, gde je zajedničkim sredstvima vlada Srbije i Republike Srpske izgrađen vrtić koji nosi naziv "Beograd".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa