Politika

Ne smiruju se tenzije zbog hapšenja državljanina BiH, Vulin: Bošnjački političari 30 godina glume žrtve

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2021

-

10:07

Ne smiruju se tenzije zbog hapšenja državljanina BiH, Vulin: Bošnjački političari 30 godina glume žrtve
Ne smiruju se tenzije zbog hapšenja državljanina BiH, Vulin: Bošnjački političari 30 godina glume žrtve - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tenzije između Beograda i Sarajeva zbog hapšenja državljanina BiH Edina Vranja se ne stišavaju, a poslenji u nizu je reagovao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

On je povodom, kako se navodi, "uvreda" koje su na račun Srbije izneli članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović poručio da politički pritisci na pravosuđe nisu prihvatljivi.

"Kada god bi Srbija postupajući po zakonima uhapsila osumnjičenog za ratne zločine nad Srbima, povlačili su se ambasadori i bulaznilo bi se o srpskoj agresiji, a o žrtvama se ne bi progovorila ni reč. Bošnjački političari već trideset godina žive od uloge žrtve i ne prihvataju da na rukama Nasera Orića i stotina sličnih ima puno srpske krvi i iskopanih očiju. Da su sve zemlje u kojima se devedesetih vodio građanski rat bile poštene kao Srbija i da su sve sudile svojim sunarodnicima, danas bi mnogo manje zločinaca bilo na slobodi", naveo je Vulin u saopštenju.

"Srbiji se nema šta prigovoriti, ali zato ima licemerima Komšiću i Džaferoviću, koji se nikada nisu poklonili srpskim majkama, ali brane Srbiji da traži pravdu", istakao je Vulin.

U Srbiji tužilaštvo radi po zakonu, a Ministarstvo unutrašnjih poslova po nalogu tužilaštva i tu politike nema i neće je biti, rekao je ministar.

"Zato što je tako, Srbija je država, a zašto o BiH i Vljosa Osmani kao lider nepriznate teritorije kaže da je "nefunkcionalna država", to Komšić i Džaferović treba da odgovore i sebi i građanima BiH", odgovorio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin članovima Predsedništva BiH Komšiću i Džaferoviću, koji su izneli uvrede i laži na račun Srbije nakon što je uhapšen državljanin BiH i ratni zločinac Edin Vranj, saopštio je MUP.

Podstimo, državljanin BiH Edin Vranj uhapšen je u Srbiji po poternici raspisanoj 2018. zbog sumnje da je izvršio ratni zločin kada je bio načelnik Sektora kriminalističke pollicije u Uprave policije Federacije BiH.

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković saopštila je tim povodom da je Srbiji upućena nota zbog hapšenja državljanina te zemlje, a pored toga, Turković je pozvala na hitne konsultacije ambasadorku BiH u Srbiji Aidu Smajić.

Iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića rečeno u ponedeljak da je ambasador Srbije u BiH Aleksandar Ðordević odbio da dođe na sastanak u Predsedništvo BiH, na koji ga je pozvao predsedavajuci.

Ambasador Ðorđević je, medutim, demantovao da je odbio da dođe.

Dva člana Predsedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džafervić, optužili su inače vlast u Srbiji da, kako tvrde, zloupotrebljava princip univerzalne nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina, a nakon što je na ulasku u Srbiju uhapšen državljanin BiH Edin Vranja.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

Ko je uhapšeni Edin Vranj?

Edin Vranj, koji je u Srbiji uhapšen po poternici raspisanoj 2018. zbog sumnje da je izvršio ratni zločin nekada je bio načelnik Sektora kriminalističke pollicije u Uprave policije Federacije BiH.

Policiju je napustio 2016. godine, kada je postao direktor privatne sigurnosne agencije.

Prema pisanju sarajevskih medija, Vranj je punih 30 godina proveo na različitim operativnim i rukovodećim poslovima.

Nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u FUP-u i prvi čovek Odeljenja za organizovani kriminal uhapšen je na graničnom prelaz Uvac.

Vranj je magistar kriminalističkih i doktor pravnih nauka, koji je kriminalističko bezbednosno znanje sticao u Sarajevu, Beogradu i Skoplju.

Napustio je Federalnu upravu policije 2016.

Nakon što je uhapšen, u izjavi za sarajevski Avaz je rekao da je "šokiran" i da "još ne može da veruje šta mu se događa".

On je bio na putu za Sandžak i o tome je obavestio nekoliko prijatelja u Sarajevu.

"Tačno je da sam uhapšen. Ni sam ne znam zbog čega. Evo me u policijskoj stanici u Priboju i čekam da me prebace za Beograd. Razlog je navodno neka prijava iz 2018. godine za ratni zločin", rekao je Vranj u izjavi za Avaz.

Vranj je tada negirao da ima bilo kakve veze sa ratnim zločinima.

"Sa ratnim zločinima imam veze kao što imam sa Marsovcima", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija