Društvo

U Zrenjaninu održan "Marš za vodu": Deca nam nikada nisu pila česmovaču

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/09/2021

-

16:19

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Zrenjaninu je danas održan "Marš za vodu" na kom su građani zatražili hitno rešavanje pitanja vodosnadbevanja u tom gradu. Već 17 godina Zrenjaninci ne piju česmovaču zbog povećane količine arsena.

Ključni zahtevi učesnika protesta isti su iz nedelje u nedelju. Oni traže da se hitno reši problem vodosnadbevanja i da što pre iz njihovih česmi poteče ispravna voda za piće, da Grad pronađe alternativno rešenje za kojim se dugo traga.

Traže i odgovornost svih koji su učestvovali, kako kažu, u fijasku sa fabrikom vode, bez obzira kojoj stranci pripadaju. Zahtevaju i da opšta i stručna javnost budu uključene u proces pronalaženja rešenja.

Više puta su tokom protesta istakli zahtev da Vlada Srbije inicira izmene Zakona o komunalnim delatnostima, odnosno da povuče one izmene koje su donete 2018. godine, upravo zbog slučaja Grada Zrenjanina kada je privatnicima u Srbiji omogućeno da se bave vodosnadbevanjem.

Euronews/Printscreen

 

Da bi fabrika u Zrenjani mogla da proradi Zakon je morao biti promenjen, što je i urađeno u decembru  2018 godine.

Zameniti i dotrajale cevi

Građani okupljeni na protestu poručili su da ukoliko fabrika jednog dana proradi, to neće rešiti problem 22 naselja u okolini. Građani u tim mestima imaju problem sa povećanim arsenom u vodi. Oni su tražili od Grada da se pozabavi i tim pitanjem.

Istovremeno traži da se pronađe novac kako bi se zamenile  dotrajale azbestne vodovodne cevi, kako bi se popravila infrastruktiura .

Građani su poručili da im je dosta tegljenja flaša vode, da njihova deca nikada nisu probala česmovaču, i da nije fer da sve ove godine još plaćaju vodu.

Organizatori skupa su poručili da problem vodosnadbevanja Zrenjanina jeste političko pitanje, ali da nije strančko, da je voda javno dobro i ne smeju se praviti javno- privatna partnerstva.

Više u prilogu Nataše Kovačev

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija