Društvo

Kad će Zrenjanin dobiti ispravnu vodu? Građani nastavljaju proteste, Brnabić: Država traži partnera

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nataša Kovačev

13/09/2021

-

20:01

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Država traži partnera koji će Zrenjanincima moći da isporuči ispravnu vodu za piće nakon što je sa privatnim vlasnikom Fabrike vode u tom gradu raskinut ugovor, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić za Euronews Srbija. Za to vreme, protesti građana ovog grada se nastavljaju.

Tehnička analiza pokazaće šta je još potrebno investirati u postojeću fabriku, a još nije odlučeno hoće li se time ponovo baviti privatnik, ili grad uz podršku države, kaže Brnabić. U međuvremenu, građani Zrenjanina na protestima, iz nedelje u nedelju, od Vlade traže da suspenduje zakon kojim je 2018, upravo zbog slučaja Zrenjanin, privatnicima dozvolila da se bave vodosnabdevanjem.

Različitim prevoznim sredstvima sa istom porukom protestne krugove po gradu Zrenjaninci voze već sedam nedelja, od kada im je gradonačelnik saopštio da je ugovor sa Fabrikom vode raskinut.  

"Na vidiku nam je sudski proces između Grada Zrenjanina i Fabrike vode. Mi ne znamo ko će u tom procesu pobediti, ali znamo ko će izgubiti. Izgubiće građani Zrenjanina", rekao je Bekim Rukeci iz "Zrenjaninske akcije".

A da je sudski postupak neminovnost, jasno je iz javne prepiske između gradskog vodovoda i privatne Fabrike vode. Međusobno se optužuju za neispunjavanje stavki iz ugovora i neizmirena dugovanja. Iz Fabrike najavljuju da će pred sudom tražiti naknadu štete, uključujući izgubljenu dobit, i posledice eksplozije u fabrici za koju krive gradski vodovod. 

U tom javnom preduzeću s druge strane, kažu da su dugovi fabrike daleko veći, a da se ugovor smatra raskinutim na sam dan eksplozije – 15. decembra.

"Mi smo tada želeli da pružimo priliku izvršiocu, odnosno Fabrici vode da dokaže parametre, a u cilju da konačno bude rešen višedecenijski problem građana Zrenjanina sa pijaćom vodom. Uslovi za raskid ugovora stekli su se i dan ranije, dakle 14. decembra, jer do 15. nisu uspeli da dokažu sve parametre. Inače, što se tiče eksplozije, pred nadleđnim tužilaštvom se vodi postupak protiv odgovornih lica iz same Fabrike vode", naveo je Siniša Gajin iz JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin.

Krivičnu i materijalnu odgovornost traže i građani. Za aktiviste Zrenjaninske akcije novo javno-privatno partnerstvo u vodosnabdevanju nije prihvatljivo. Prema Vladi Srbije zato upućuju novi zahtev – da stavi van snage Zakon o komunalnim delatnostima koji je 2018. menjan upravo zbog Zrenjanina.

"Privatno i javno partnerstvo više neće biti moguće. To znači da vi tražite od grada da otkupi fabriku? Tako je, da otkupi fabriku i da se privatnici više ne bave vodosnabdevanjem i to je od strateškog značaja za grad", dodaje Rukeci.

A od predsednice Vlade, bez odgovora na zahtev za povlačenje zakona, ali informacija da se rešenje traži.

"Sada se traži sledeći partner koji će biti u mogućnosti da Zrenjanincima isporuči čistu vodu i radi se tehnička analiza šta je potrebno investirati u tu izgrađenu fabriku, da li od strane nekog drugog privatnog partnera ili grada Zrenjanina uz podršku države jer oni ta sredstva nemaju", rekla je premijerka.

Tehničku analizu, koja će pokazati šta je još potrebno investirati u postojeću fabriku, uradiće, kaže, do sledeće nedelje. To je tek novi prvi korak u rešavanju problema starog više decenija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija