Društvo

Šesti protest u Zrenjaninu zbog vode: Privatnici da se ne bave vodosnabdevanjem

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Nataša Kovačev

04/09/2021

-

20:04

Šesti protest u Zrenjaninu zbog vode: Privatnici da se ne bave vodosnabdevanjem
Šesti protest u Zrenjaninu zbog vode: Privatnici da se ne bave vodosnabdevanjem - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Zrenjaninu je održana šesta protestna vožnja zbog nedostajuće ispravne vode za piće. Na poziv organizacije Zrenjaninska akcija (ZRAK), građani su vozili bicikle, motore i automobile noseći napise “Zrenjanin je žedan”, “Dokle da čekamo?”, “Gde je voda?” i “Ustani, ne boj se, imaš pravo na vodu”.

Euronews Srbija

 

Kako je za Euronews Srbija pojasnio aktivista ZRAK-a Bekim Rukeci, građani imaju četiri zahteva koja su uputili i gradonačelniku, uz poziv da dođe na skup i da odgovori na njihova pitanja. 

“Na vidiku nam je sudski protest između Grada Zrenjanina i Fabrike vode. Mi ne znamo ko će u tom sporu pobediti, ali znamo ko će izgubiti - izgubiće građani Zrenjanina u bilo kojoj varijanti”, kaže Rukeci. 

Euronews Srbija

 

Ili će grad ponovo sklapati dogovor sa nekim novim privatnikom, ili će plaćati milione kao odštetu, dodaju u ZRAK-u navodeći da se protive modelu javno-privatnog partnerstva u oblasti vodosnabdevanja. 

“Voda je javno dobro od strateškog značaja i ne sme biti predmet trgovine i profita. Mora biti dostupna svima pod jednakim uslovima. Zato ćemo uputiti inicijativu ka Vladi Srbije da Zakon o komunalnim delatnostima iz 2018, koji je i promenjen zbog slučaja Grada Zrenjanina, bude stavljen van snage”, navodi Rukeci.  

Euronews Srbija

 

Kako su pojasnili organizatori protesta, njihov zahtev je da se grad bavi vodosabdevanjem. Na prethodnim protestima Zrenjaninska akcija tražila je da se za svakog stanovnika tog grada obezbedi dve litre vode dnevno, sve dok problem sa vodosnabdevanjem ne bude rešen.

Njihov zahtev je i krivična i materijalna odgovornost svih koji su u proteklih 17 godina, kako kažu, učestvovali u pljački. Formirali su i pravni tim koji će, kako su pojasnili, raditi na tužbama za naknadu štete svih građana koji odluče da tuže JKP “Vodovod i kanalizacija” i Grad Zrenjanin kao odgovorne za neisporučivanje zdravstveno ispravne pijaće vode. 

Euronews Srbija

 

Krajem jula zrenjaninski gradonačelnik Simo Salapura saopštio je da se ugovor sa Fabrikom vode smatra raskinutim krivicom investitora, jer nije ispunio uslove niti iz ugovora iz 2015, niti iz sporazuma iz januara 2021. Usledile su međusobne optužbe na relaciji Fabrika vode – Grad, kao i najave pokretanja sudskih postupaka za utvrđivanje odgovornosti i dugovanja.  

Već 17 godina u Zrenjaninu je voda, zbog prekomerne količine štetnog arsena, zabranjena za upotrebu i za piće.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija