Društvo

Dr Tiodorović: Najgora varijanta je prokužavanje, najbolja da budemo kao Španija, Velika Britanija, Danska

Komentari

Autor: Blic

19/09/2021

-

09:00

Dr Tiodorović: Najgora varijanta je prokužavanje, najbolja da budemo kao Španija, Velika Britanija, Danska
Dr Tiodorović: Najgora varijanta je prokužavanje, najbolja da budemo kao Španija, Velika Britanija, Danska - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović, govoreći o tome kada ćemo se vratiti normalnom životu i šta nas sprečava da se konačno izbavimo kandži korone, kaže da sve zavisi od nas samih, te kako mi budemo dopustili virusu tako će se ponašati, a toliko i opstati.

"To je najteže moguće pitanje, jer ne zavisi samo od virusa, nego zavisi i od ljudske populacije, i kod nas i u Evropi i u svetu. Gde god da imamo onaj deo nevakcinisanih, virus će se tu održavati i što je najgore on će tu mutirati. Znači, dobijaće nove forme, nove sojeve", rekao je on za Blic, te dodao:

"Vrlo je teško prognozirati, može se samo reći da ako budemo sprovodili mere koje su predviđene i koje se koriste u savremenom svetu, ako budemo postigli 75, 80 odsto vakcinacije, onda ćemo imati apsolutno šanse da budemo u kontrolisanoj situaciji. U najboljem slučaju, to bi bilo negde do polovine sledeće godine, ali s velikim oprezom to kažem, zbog ovog negativnog iskustva koje imamo zbog vakcinacije, i posebno nepridržavanja mera", navodi dr Tiodorović.

Kako dodaje profesor Tiodorović, za 44 godine karijere nikada mu se se nije desilo da neka epidemija, pandemija traje duže od tri meseca.

Podsetimo, prošlo je nedelju dana od poslednje sednice Kriznog štaba i najave premijerke Ane Brnabić da se Srbija sprema za uvođenje kovid propusnica (sertifikata), ali sve je ostalo samo na najavi. Do danas ta mera nije uvedena, iako se broj zaraženih približio neslavnom rekordu od 7.999, koliko je bilo 1. decembra prošle godine.

Na snazi su i dalje samo mere koje nisu ni ukidane tokom leta - maske, distanca, dezinfekcija i dozvoljeno okupljanje do 500 ljudi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija