Društvo

Ružić: Obrazovni sistem nije i neće biti mesto prenošenja virusa, on dolazi spolja

Komentari

Autor: RTS

25/09/2021

-

10:06

Ružić: Obrazovni sistem nije i neće biti mesto prenošenja virusa, on dolazi spolja
Ružić: Obrazovni sistem nije i neće biti mesto prenošenja virusa, on dolazi spolja - Copyright Tanjug/Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

veličina teksta

Aa Aa

Ministar prosvete Branko Ružić kaže da obrazovni sistem nije i neće biti mesto transmisije, kao i da virus dolazi spolja. Ističe da je posle letnjeg odmora došlo do porasta broja zaraženih, ali da je dobar pokazatelj što će naredne nedelje upola manje lokalnih samouprava nastavu pohađati po kombinovanom modelu.

Ružić je za RTS naglasio da je obrazovni sistem najbezbedniji, kao i da pokazuje najveću rezistentnost.

"Prošle nedelje smo imali 48 škola u kojima se odvijala nastava po kombinovanom modelu, već juče smo doneli odluku da sledeće nedelje bude daleko manje – četiri osnovne škole sedmi i osmi razred i 18 srednjih će ići po kombinovanom modelu i tri jedinice lokalne samouprave su u crvenoj zoni i po onlajn modelu", naveo je Ružić.

Ističe da obrazovni sistem nije, niti će biti mesto transmisije, kao i da virus dolazi spolja.

"Dugujemo zahvalnost na odgovornosti i disciplini kako učenicima tako i nastavnicima i vannastavnom osoblju, kao i uvek do sada. Mislim da tu pokazujemo zaista dobre rezultate", dodao je ministar.

Zaraženi nastavnici i učenici

Naveo je da je činjenica da je posle letnjeg odmora došlo do zabrinjavajućeg porasta broja zaraženih.

"Mislim da je važno da i na Kriznom štabu konačno donesemo mere koje će opštu populaciju na neki način motivisati da se u što većem broju vakcinišu, jer to je i jedini način da sprečimo da i u obrazovnom sistemu bude zaraženih", rekao je Ružić.

Ističe da broj zaraženih i izolovanih učenika ne prelazi 1,4 procenata, a kada je reč o nastavnom i vannastavnom osoblju to je negde oko 1,8 odsto.

Dodaje da najpreciznije podatke ima Institut za javno zdravlje "Batut".

"Mi i timu za škole gde nijansiramo te mere u odnosu na semafor model zajedno sa zdravstvenom strukom i predstavnicima ‘Batuta‘ donosimo te odluke. Ono što jeste blagi optimistični pokazatelj jeste da je prethodne nedelje 48 jedinica lokalne samouprava radilo po kombinovanom ili onlajn modelu, a da će naredne nedelje biti skoro duplo manje", poručio je Ružić.

Testiranje učenika

Kada je reč o testiranju učenika u školama, Ružić ističe da su o tome razgovarali, ali da je to pre svega pitanje za Krizni štab.

"Ideja je bila da uz saglasnost roditelja na nekom malom uzorku upravo pokažemo i dokažemo da je obrazovni sistem bezbedan i mislim da ćemo to svakako kao odluku donositi na Kriznom štabu ukoliko se proceni da je potrebno", rekao je ministar i dodao da su najvažniji disciplina i vakcinacija.

Govoreći o tome koliko ima vakcinisanih prosvetnih radnika, Ružić kaže da taj broj u prosveti ne odudara mnogo od brojeva u opštoj populaciji – nešto više od 53 procenta.

"Ja i dalje apelujem, ne samo na prosvetne radnike, nego na celu populaciju da se vakcinišu, jer je to jedini način da se suprotstavimo ovom virusu i da ne ostavimo taj manevarski prostor za mutiranje virusa i da se stalno vrtimo u krug. Mislim da je to pokazatelj lične odgovornosti i solidarnosti sa drugima", zaključio je Ružić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija