Društvo

Jerotijević: Nedostatak informacija i neizvesnost što se tiče nastave - stres za decu, roditelje, prosvetne radnike

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/09/2021

-

21:45

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nedostatak informacija i neizvesnost svakog petka kako će nastava izgledati naredne nedelje predstavlja veliki stres za decu, roditelje, ali i prosvetne radnike, kaže učiteljica Vesna Jerotijević iz Osnovne škole "Milica Pavlović" iz Čačka.

Ona je za Euronews Srbija navela da će već u ponedeljak morati da održi roditeljski sastanak, zbog poslednje odluke Tima za škole da i mlađi osnovci idu na onlajn nastavu ukoliko se pojavi troje i više zaraženih u odeljenju, jer ne zna kakve su tehničke mogućnosti roditelja prvaka koje uči.

"Kada je rad škola u pitanju do sada smo imali svakog petka neke nove informacije od resornog ministarstva kako ćemo raditi u ponedeljak. Opet smo sačekali četvrtak da čujemo kako ćemo raditi u ponedeljak", rekla je Jerotijević.

Naglašava da je to stres za sve, jer ne može normalno da se organizuje rad. Dodaje da učitelji koji imaju učenike prvog i drugog razreda još nisu dovoljno upoznati sa tehničkim mogućnostima roditelja.

Tehničke mogućnosti roditelja

"Ne znam kakve su tehničke mogućnosti roditelja jer sam u septembru dobila prvi razred. Prinuđena sam da u ponedeljak zakažem roditeljski sastanak, da roditeljima predočim najnoviju odluku Ministarstva prosvete i da se upoznam sa njihovim tehničkim mogućnostima, da li su oni u mogućnosti da tehnički podrže taj nastavni proces koji bi trebao da se odvija onlajn ili kombinovano", kaže ona.

Deca, ali i nastavnici, navodi, neizmerno su se radovali što je ova školska godina počela regularno u trajanju časova od 45 minuta.

"Međutim, da bi se rad škola pojačao sve drugo mora da se smanji, ali mi smo kontradiktorno društvo. Kod nas je se sve pojačalo, samo se rad škola smanjio. Potrebno je da se ne okupljaju stotine i hiljade ljudi, kako bismo što duže išli u školu. Sada imate visok stepen zaražavanja koji dolazi iz porodice u školu, a ne iz škole u porodicu. To se dešava jer je sve drugo je ostalo u prekomernom obimu - okupljanja ljudi. To je ta kontradiktornost koja nije dobra", navela je ona.

Upitana kakav su bila iskustva sa nastavom u prethodne dve školske godine, ona je rekla da je njeno odeljenje prošle školske godine u jednom trenutku moralo da ode na onlajn nastavu, jer su imali veliki broj zaraženih.

"Tada su roditelji morali da potpišu saglasnost i da se izjasne da žele da deca pređu na onlajn nastavu. Juče su stigle informacije iz Ministarstva prosvete da je isto pravilo važilo i prošle godine. Ne, to nije važilo prošle godine. Prošle godine je važilo da roditelji treba da se izjasne o mlađim razredima i tek ukoliko se svi saglase odeljenje može da pređe na onlajn. To se u jednom trenutku u mom odeljenju desilo", pojasnila je ona.

Sa odeljenjem je, navodi, radila na Teams platformi koja najviše podseća na neposrednu nastavu u školi. Đaci su se snalazili u kucanju cifara, logovanju, ali sumnja da će to sada moći učenici prvog razreda samostalno da rade.

Videće se u starijim razredima

Upitana kakav je osnov đaka za dalje školovanje, s obzirom na to da  je korona već treću školsku godinu remeti regularan rad, ona je rekla da će se to tek videti u starijim razredima osnovne škole i u srednjoj školi.

Govoreći o tehničkoj podršci za decu i roditelje ona kaže da je podrška selektivna, da samo deca u Beogradu dobijaju tablet i digitalne udžbenike, a da đaci u unutrašnjosti to nemaju.

Jerotijević kaže da je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije nekoliko puta izašla sa stavom da treba neselektivno podržati i opremiti škole u manjim mestima, gde je to neophodno da bi se onlajn nastava mogla da se uopšte održava.

"Idealno bi bilo, ako bismo bili u mogućnosti, da snimamo čas koji se u realnom vremenu održava u učionici i da to deca prate. To bi mogla da bude zamena za čas u školi. Televizijski čas nije sniman u realnom vremenu, on je sniman kao televizijska emisija, imate skraćemo vreme objašnjavanja i samo neke osnovne i elementarne stvari", pojasnila je ona.

Inače, iz Ministarstva prosvete juče je stiglo preciziranje odluke Tima za škole koja je doneta prošlog petka, a odnosi se na prelazak odeljenja na onlajn nastavu ukoliko je više dece zaraženo.

Naime, odluka da ukoliko se u jednom odeljenju sa 16 ili manje učenika, pojavi troje zaraženih đaka celo odeljenje prelazi na treći, onlajn model nastave u trajanju od 10 dana i da ta odluka važi i za niže razrede osnovne škole - od prvog do četvrtog razreda, precizirano je iz MInistarstva prosvete

Ukoliko se radi o odeljenjima sa 17 i više učenika, nakon pojave dva slučaja, odeljenje se deli na dve grupe i nastavlja rad po drugom (kombinovanom) modelu nastave. Na grupe se potom primenjuje postupak za odeljenja sa 16 i manje učenika, odnosno nakon pojave nova tri obolela učenika u grupi prelazi se na treći model u trajanju od 10 dana se nalaže samo za tu grupu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija