Društvo

Koje škole prelaze na onlajn, a koje na kombinovani model i šta donose izmene semafor modela koje stupaju na snagu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

19/09/2021

-

17:17

Koje škole prelaze na onlajn, a koje na kombinovani model i šta donose izmene semafor modela koje stupaju na snagu
Đaci - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od ponedeljka sve srednje škole u Beogradu i joj 44 lokalne samouprave prelaze na kombinovani model nastave - dan u školi, dan od kuće. Na drugi, kombinovani model prelaze i učenici sedmog i osmog razreda osnovne škole u devet lokalnih samouprava.

U osam gradova i opština srednjoškolci će nastavu pratiti onlajn, zbog loše epidemiološke situacije.

Tim za škole, koga čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete i Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović- Batut"  korigovao je "semafor model" po kome se ove školske godine odvija nastava i precizirao kako odeljenja prelaze na onlajn nastavu ukoliko se pojavi više zaraženih učenika. Te izmene, primenjuju se od ponedeljka, 20 septembra.

Do izmene je došlo jer se po postojećem modelu mnogo brže prelazilo na onlajn nastavu nego što je planirano, a cilj "semafor modela" koji podrzumeva decentralizaciju, bio je upravo suprotan -  da deca ostanu što duže u školskim klupama.

Šta donose izmene "semafor modela"

Po izmenjenom "semafor modelu" ukoliko se pojave slučajevi infekcije virusom korona kod učenika, roditelj o tome obaveštava školu. Ukoliko se u jednom odeljenju sa 16 ili manje učenika, pojavi troje zaraženih đaka u odeljenju celo odeljenje prelazi na treći, onlajn model nastave u trajanju od 10 dana. To važi samo za to odeljenje.

Ukoliko se radi o odeljenjima sa 17 i više učenika, nakon pojave dva slučaja, odeljenje se deli na dve grupe i nastavlja rad po drugom (kombinovanom) modelu nastave. Na grupe se potom primenjuje postupak za odeljenja sa 16 i manje učenika, odnosno nakon pojave nova tri obolela učenika u grupi prelazi se na treći model u trajanju od 10 dana se nalaže samo za tu grupu.

Tanjug/Dušan Aničić

Preporuka je da đaci nose masku non-stop dok su u školi

"Ukoliko primenom ranije propisanih kriterijuma i dalje postoje elementi za razmatranje prelaska na treći model nastave cele smene ili cele škole, direktor, bez odlaganja, obaveštava nadležnu školsku upravu i teritorijalno nadležni institut/zavod za javno zdravlje, koji procenjuje situaciju, utvrđuje epidemiološke rizike i donosi konačnu odluku o kojoj obaveštava školu", navodi se u dopisu Ministarstva prosvete prosleđenog školama.

Novi kriterijumi primenjuju se i za odeljenja koja trenutno, zbog najmanje dva zaražena učenika, pohađaju nastavu na daljinu, počevši od 20. septembra 2021. godine .

Ko prelazi na kombinovani, a ko na onlajn model nastave

Na drugi, kombinovani model nastave prelaze učenici sedmog i osmog razreda osnovne škole u devet lokalnih samouprava - Arilje, Bogatić, Valjevo, Lajkovac, Ivanjica, Knjaževac, Koceljevo, Kragujevac i Topola.

Po kombinovanom modelu radiće srednjoškolci u Beogradu, Boru, Petrovcu na Mlavi, Zaječaru, Kosjeriću, Prepolju, Čajetini, Bojniku, Vlasotincima, Leskovcu, Vršcu, Valjevu, Ubu, Bogatiću, Vladimircima, Krupnju, Šapcu, Gornjem Milanovcima, Lučanima, Čačku.

Zatim u Aleksincu, Nišu, Soko Banji, Babušnici, Velikoj Plani, Smederevskoj Palanci, Despotovcu, Jagodini, Paraćinu, Svilajncu, Ćupriji, Vranju, Trgovištu, Aleksincu, Trsteniku, Kraljevu, Novom Pazaru, Tutinu, Kikindi, Rumi, Prokuplju, Aranđelovcu, Kragujevcu i Topoli.

Na treći model, onlajn nastavu prelaze učenici srednjih škola u Bajnoj Bašti, Užicu, Lebanima, Lajkovcu, Ljigu, Ivanjici, Beloj Palanci i Sremskoj Mitrovici.

Pexels

U osam gladova i opština srednjoškolci prelaze na onlajn nastavu

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama primenjivaće se prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školi.

Treći model organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivaće se i dalje u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Kosovo i Metohija. 

Obavezne maske za sve nastavnike

Prva korekcija uputstva, koje je prosleđeno obrazovnim ustanovama pred početak školske godine oko organizovanja nastave, bila je prošlog petka, 10. septembra.

Tim za škole odlučio je da maske nose svi zaposleni, bez obzira da li su vakcinisani ili preležali kovid-19. Ta odluka je donesena jer je u Srbiji dominantan delta soj koji se brzo širi.

Pred početak školske godine rečeno je da maske ne moraju da nose potpuno vakcinisani nastavnici i učitelji, osim kada se približe učenicima na manje od jednog metra.

Takođe, korigovan je deo uputstva koji se odnosi na nošenje maski kod učenika. Preporuka je sada da svi učenici nose maske non-stop tokom boravka u školi. Izuzetak su deca koja iz zdravstvenih razloga ne mogu da nose maske i za to je potreban izveštaj lekara, specijaliste za tu granu medicine.

Ranija preporuka je bila da  đaci nose masku od ulaza u školu dok ne stignu do svoje klupe. Tu mogu da je skunu. Ponovo je stavljaju kada razgovaraju sa drugom, odgovaraju na času, odlaze na veliki odmor ili do toaleta. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija