Društvo

Semafor model pred izmenama: Opcija i testiranje dece u odeljenjima gde ima zaraženih, cilj da što duže budu u klupama

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

15/09/2021

-

21:44

Semafor model pred izmenama: Opcija i testiranje dece u odeljenjima gde ima zaraženih, cilj da što duže budu u klupama
Škola - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap, Zoran Žestić, Marina Maksimović, Filip Krainčanić

veličina teksta

Aa Aa

Prošle su dve nedelje nastave u novoj školskoj godini i već je izvesno da će "semafor model" biti korigovan. Naime, zelena, žuta, crvena zona, u kojima škole mogu da se nađu zavisno od epidemiološke situacije, uvedene su kako bi đaci što duže mogli regularno da prate nastavu u školskim klupama. Međutim, ispostavilo se da po tom modelu brže prelaze na onlajn nastavu nego što je planirano.

To se posebno odnosi na meru da odeljenja u kojima je zaraženo više od dvoje učenika, odnosno 10 odsto đaka, odlaze na onlajn nastavu na deset dana. Tako je u zelenoj ili žutoj zoni sve više odeljenja koja prelaze na nastavu na daljinu.

Trenutno se razmatra mogućnost, ali nikakva odluka još nije doneta, da se u odeljenjima gde je zaraženo dvoje i više učenika ostala deca testiraju brzim testom i da nastave sa nastavom u školi. Druga opcija je da se zaraženi đaci izoluju, a da se ostali učenici samo intenzivno prate, da im se meri temperatura. 

Korekciju "semafor modela" u školama najavila je prvo premijerka Ana Brnabić posle sednice Kriznog štaba, a zatim i ministar prosvete Branko Ružić.

U Timu za škole, koga čine predstavnici Ministarstva prosvete, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut “ potvrđeno je za Euronews Srbija da se analiziraju protokoli kako bi se sačuvala redovna nastava.

Premijerka Ana Brbić kaže da je zamolila medicinski deo Kriznog štaba da se još jednom pogledaju uputstva za nastavu u školama, kako bi đaci mogli što duže da ostanu u školskim klupama.

"Deca su najbezbednija u školi. Zamolila sam medicinski deo Kriznog štaba da ukoliko je moguće promenimo deo protokola koji kaže da ukoliko je 10 odsto zaraženih učenika celo odeljenje prelazi na onlajn nastavu. Sa tim ćemo izaći u narednihh nekoliko dana, dok stručne službe pogledaju sve to", rekla je Brnabić nakon sednice Kriznog štaba.

Onlajn nastava za srednjoškolce

Zbog loše epidemiološke situacije srednjoškolci u 40 lokalnih samouprava prešli su kompletno na onlajn nastavu. Dok su učenici sedmog i osmog razreda u tim gradovima i opštinama prešli da drugi, kombinovani model nastave - dan u školi, dan od kuće.

Tanjug/Rade Prelić

 

Roditelji niških srednjoškolaca okupili su se juče ispred Gimnazije "Svetozar Marković" gde su potpisali zahtev da im se deca hitno vrate u školske klupe. Kažu da je neverovatno da nesmetano rade kafići, da se organizuju proslave, a da je "samo škola zabranjena", pa poručuju da žele da zaštite svoju decu.

I sam ministar prosvete Branko Ružić ponovio je više puta da će "semafor model" biti korigovan, da će se raditi "fina podešavanja".

"Za ovih 15 dana svakodnevno smo u komunikaciji (Tim za škole), pravimo analize i došli smo da određenih podataka, zaključaka, koji će dovesti do toga da se taj model (semafor) inovira", rekao je Ružić jutros za TV Prva.

Semafor model primenjivan je tokom prošle godine u Austriji. Ministar je ukazao da je u Nemačkoj na snazi mera da odeljenje prelazi na onlajn nastavu ukoliko je 20 odsto dece zaraženo u odeljenju, ali da se tamo učenici dva puta nedeljno testiraju. Slično je i u Sloveniji.

"Razmišljamo da taj deo relaksiramo, da vidimo šta će se događati sa ostatkom odeljenja kada se pojave dva zaražena učenika - da li da se prati situacija, da im se meri temperatura ili da se uz saglasnost roditelja da se učenici testiranje. Nama je na prvom mestu zdravlje, a na drugom obrazovno-vaspitni proces", naglasio je miinistar.

Odluka o testiranju još nije doneta

Nakon izjave ministra Ružića iz Ministarstva prosvete stiglo je i pojašnjenje da odluka o testiranju učenika još nije doneta, već da Tim za škole, sastavljen od predstavnika Ministarstva prosvete, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut “ razgovara na koji način je najbolje da se sačuva redovna nastava. Napominju da će javnost biti blagovremeno obaveštena o svim novim odlukama Tima za škole.

Tanjug/Jaroslav Pap

 

 

Tim za škole već je prošlog petka korigovao Uputstvo koje su prosledili školama pred početak školske godine. Doneli su odluku da svi nastavnici, bez obzira da li su vakcinisani ili preležali kovid, moraju da nose maske. Prethodno je išlo uputstvo školama da nastavnici koji su vakcinisani ne moraju da nose maske, već ih samo stavljaju kada priđu dece ili kolegama na razdaljinu manju od metra.

Preporučeno je i da od ponedeljka, 13. septembra, deca nose maske non-stop dok su u školi. Prethodno je važilo pravilo da maske nose dok dolaze u školu, dok odgovaraju, kada odlaze do toaleta ili na veliki odmor, ali da mogu da ih skinu kada sednu u klupi. 

Iskoristiti lepo vreme za nastavu u školi

Epidemiolog Radmilo Pretrović smatra da treba iskoristiti lepo vreme, dok učionice mogu da se provetravaju da đaci idu regularno u školu. Za njega je neshvatljivo da na ovakvu epidemiološku situaciju i veliki broj novozaraženih dnevno kafane regiularno rade, a da đaci prelaze na onlajn nastavu.

"Trebalo bi obrnuto, da rade škole dok je lepo vreme, dok mogu da se drže otvoreni prozori u učionicama. Važno je da đaci nose masku stalno dok su u školi i mogu da je skinu tek kada izađu u školsko dvorište. Deca treba da idu u školu, a kafane da se zatvaraju. Važnije je da deca uče i da se druže, nego da se nadležni brine o opstanku ugostiteljskih objekata", naveo je on. 

Ukazao je i da se delta soj virusa korona, koji je dominantan u Srbiji, brzo širi, da virus dugo opstaje u zatvorenom prostoru, da bi kada počne grejna sezona poželjna bila nastava na daljinu, ali da epidemija dugo traje i da su đaci do sada mnogo izgubili. Jedina zaštita, navodi on, je vakcinacija.

Soćanin: Treba testirati semafor model 

Dragana Soćanin iz Udruženja Roditelj navodi da onlaj nastava na deset dana nije veliki problem za srednjoškolce, ali da je ozbiljan problem za niže razrede jer roditelji moraju da se snalaze ko će da im čuva decu.

Podseća da je "semafor model" nastave primenjivan prethodne godine u Austriji uz intenzivno testiranje učenika i da se pokazao kao dobar.

Smatra da ne bi bila loša opcija i kod nas da se deca testiraju ukoliko se u odeljenju pojavi više od dvoje zaraženih, kao i da stručna javnost razmotri mogućnost da se skrati period odlaska na onlajn nastavu, da umesto deset to bude pet radnih dana.

"Mislim da će veliki problem za decu da bude kada se približi tromesečje, ocenjivanje i provere znanja. To će da bude veliki test za sve. "Semafor model" treba testirati i ono što je uvedeno na početku školske godine ne sme da bude zakucano u kamenu, već je potrebna fleksibilnost i da se menja u hodu", zaključila je ona. 

Komentari (0)

Srbija