Društvo

Nova odluka: Srednje škole u čak 40 opština idu u crvenu zonu - od ponedeljka onlajn nastava, promena i za nošenje maski

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/09/2021

-

11:26

Nova odluka: Srednje škole u čak 40 opština idu u crvenu zonu - od ponedeljka onlajn nastava, promena i za nošenje maski
Nova odluka: Srednje škole u čak 40 opština idu u crvenu zonu - od ponedeljka onlajn nastava, promena i za nošenje maski - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Sve srednje škole u 40 lokalnih samouprava od ponedeljka - 13. septembra prelaze na onlajn nastavu, odlučio je Tim za škole koga čine predstavnici dva ministarstva - prosvete i zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije " Dr Milan Jovanović Batut".

Prema "semafor modelu" na onlajn nastavu škole prelaze kada je lokalna samouprava u "crvenoj zoni", a to znači da je broj zaraženih veći od 300 na 100.000 stanovnika, a pozitivnost na testiranju veća od 15 odsto u odnosu na ukupan broj testiranih.

U 40 lokalnih samouprava, u kojima srednje škole prelaze na onlajn nastavu, učenici viših razreda osnovne škole - sedmi i osmi razred radiće po drugom, kombinovanom modelu - dan u školi, dan onlajn. Ostali učenici (od prvog do šestog)  nastavu će imati neposredno.

Na onlajn nastavu prelaze sve srednje škole u opštinama i gradovima:Kladovo, Petrovac na Maldi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Rekovac,Preševo, Novi Pazar, Bojnik, Veliko Gradište, Žabari, Boljevac, Zaječar, Knjaževac, Bajina Bašta, Prijepolje, Čajetina, Alibunar, Ljig, Bogatić, Ivanjica, Lučani, Doljevac, Niš, Bela Palanka, Vranje, Kraljevo, Raška, Tutin, Nova Crnja, Aranđelovac, Knić, Kragujevac i Topola.

U dopisu Ministarstva prosvete školama u Srbiji navodi se da će treći model koji podrazumeva onlajn nastavu, primenjivati se i dalje u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji KiM.

Odluka da svi zaposleni nose maske

U dopisu školama navodi se da zbog dominantne transmisije delta varijante virusa korona, koja može uzrokovati oboljenje kovid- 19 i kod osoba koje su preležale ovu bolest i kod vakcinisanih, Tim za škole doneo je odluku da maske nose svi zaposleni (uključujući i vakcinisane i one koji su preležali bolest).

profimedia

 

U Uputstvu, koje je Ministarstvo prosvete prosledilo školama pred početak školske godine, stajalo je da maske ne moraju da nose potpuno vakcinisani nastavnici, osim kada se približavaju učenicima ili kolegama na manje od jednog metra.

Tim za škole preporučuje i upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme tokom boravka u školi. Izuzetak su učenici koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da nose maske, ali je za to potrebno mišljenje lekara specijaliste.

Po ranijem uputstvu đaci su morali da nose maske dok ulaze u školu do svog mesta. Tu su mogli da ih skinu, ali su ponovo morali da ih stave kada odgovaraju, odlaze do toaleta, na veliki odmor.

Kada odeljenja prelaze na onlajn

U 40 lokalnih samouprava škole su prešle na nov model rada zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Na nivou svake obrazovne ustanove pojedinačna odeljenja prelaze na onlajn nastavu na deset dana, ukoliko je među učenicima više od dvoje zarađenih, jer se to tretira kao prenos virusa unutar odeljenja. 

Ukoliko iz škole izostaje više od 50 odsto đaka, cela škola prelazi na onlajn nastavu. 

Inače, u prvoj nedelji nastave od 1. septembra do 8. septembra, prema podacima iz Ministarstarstva prosvete 379 odeljenja je prešlo na onlajn nastavu.

"Prema podacima, koje su osnovne i srednje škole dostavile Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nastavu na daljinu prati 379 odeljenja i 1 grupa, što je 0,9 odsto od ukupno 38.187 odeljenja iz 1.666 obrazovnih ustanova. Podatke je dostavilo 94 odsto, od ukupnog broja škola", naveli su iz Ministarstva prosvete.

Kako dalje navode, odeljenja koja su prešla na onlajn nastavu postupila su u skladu sa zakonom.

"Škole, čija su pojedina odeljenja prešla na onlajn nastavu, postupile su u skladu sa Preporukama za početak obrazovno-vaspitnog rada u školskoj 2021/2022. godini, u kojima je predviđeno da kada postoje dva potvrđena slučaja kod učenika u jednom odeljenju ili grupi – celo odeljenje(grupa) prelazi na onlajn nastavu u trajanju od 10 dana", navode oni.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija