Društvo

Korona u školama: Nakon prve nedelje na onlajn nastavu prešlo 379 odeljenja u Srbiji

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

09/09/2021

-

22:33

Korona u školama: Nakon prve nedelje na onlajn nastavu prešlo 379 odeljenja u Srbiji
Korona u školama: Nakon prve nedelje na onlajn nastavu prešlo 379 odeljenja u Srbiji - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Prošlo je nedelju dana od početka školske godine a na onlajn nastavu u osnovnim i srednjim školama u Srbiji prešlo je 379 odeljenja. U domovima zdravlja sve je više dece sa simptomima koji ukazuju na infekciju virusom korona, ali raste broj i pozitivnih na antigenskom i PCR testu.

U Ministarstvu prosvete kažu da je 379 odeljenja zapravo 0,9 odsto od ukupno 38.187 odeljenja iz 1.666 obrazovnih ustanova.

"Škole, čija su pojedina odeljenja prešla na onlajn nastavu, postupile su u skladu sa Preporukama za početak obrazovno-vaspitnog rada u školskoj 2021/2022. godini, u kojima je predviđeno da kada postoje dva potvrđena slučaja kod učenika u jednom odeljenju ili grupi - celo odeljenje (grupa) prelazi na onlajn nastavu u trajanju od 10 dana", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Sve srednje škole u Tutinu od prvog dana su na onlajn nastavi jer je ta lokalna samouprava u crvenoj zoni zbog velikog broja zaraženih virusom korona. I sve škole u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji startovale su sa nastavom na daljinu zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

U novom talasu korone, Srbija iz dana u dan beleži visoki broj novozaraženih, koji je i danas veći od 5.800, a u ambulantama je i sve više dece, kažu za Euronews Srbija kažu u zdravstvenim ustanovama. 

Sve više dece u kovid ambulantama

Direktorka Doma zdravlja Zemun Aleksandra Cvetković kaže da se svaka respiratorna infekcija kod dece sada šalje u posednu dečju kovid ambulantu.

"Dupliran je broj dece školskog uzrasta koji se javljaju u kovid ambulantu. To su sve sumnje na kovid. Tu ih obavezno testiramo. Povećan je broj pozitivnih u odnosu na pre dve nedelje", rekla je Cvetković za Euronews Srbija.

Slična situacija je i na opštini Čukarica. Povećan je obim posla na svim školskim odeljenjima Doma zdravlja Čukarica, od kada je počela školska godina.

Deca se javljaju sa povišenom temperaturom, bolovima u glavi i grlu, zbog malaksalosti.

 

"Tokom dana imamo oko 50 pregleda po lekaru na svim punktovima. Juče je, primera radi, od poslatih 49 uzorka za testiranje pozitivno bilo 32 dece. U odnosu na pre petnaestak dana to porast od 90 odsto", kaže za Euronews Srbija dr Jelena Mitrović, zamenik načelnika pedijatrije u tom domu zdravlja.                                              

Obaveštavanje svakom sredom

Sve škole u Srbiji na "direktnoj vezi" sa Ministarstvom prosvete i sredom šalju izveštaj koliko imaju zaraženih učenika i zaposlenih i koliko je odeljenja prešlo na onlajn.

Težnja je da đaci nižih razreda osnovne škole što duže ostanu u klupama i prate nastavu direktno, bez obzira u kojoj zoni (zelenoj, žutoj ili crvenoj) se nalaze lokalne samouprave.

profimedia

 

Međutim, ukoliko se u odeljenju zarazi dvoje ili više učenika celo odeljenje prelazi 10 dana na onlajn nastavu.

U Filološkoj gimnaziji u Beogradu, nakon nedelju dana rada, imaju zaraženih 15 učenika, jednog nastavnika i jednu tetkicu. 

"Jedno odeljenje je moralo da pređe na onlajn nastavu. To se dogodilo za vikend. Držimo se za sada dobro, čuvamo se koliko možemo, poštujemo mere", rekla je za Euronews Srbija direktorka te škole Dragana Ćećez Iljukić.

Sve škole u Srbiji dobile su precizna uputstva kako se ponašaju ukoliko je jedan učenik zaražen, a kako ukoliko je u odeljenju inficirano više njih, ko i kada mora u izolaciju.

Milan Krstić, direktor Osnovne škole "Pavle Savić" u Mirijevu kaže da je u sve škole u Srbiji stigao dopis Ministarstva prosvete gde sve škole u obavezi da sredom šalju podatke koliko je zaraženo đaka, koliko prosvetnih radnika.

"Mi imamo dva učenika koja su pozitivna, imamo devet učenika koji su u izolaciji i jednog nastavnika koji je zaražen. Nismo imali situaciju da u odeljenju budu zaražena dva učenika i da mora da se pređe 10 dana na onlajn nastavu. Za sada nije loše, s obzirom na to da smo velika škola i da imamo 2.016 učenika", rekao Krstić za Euronews Srbija.

Dodaje da se u školi primenjuju sve preventivne mere - dezobarijera, maska, provetravanje, higijena, dezinfekcija.

"Dobro funkcioniše sve za sada, samo treba da istrajemo, da deca budu zajedno. Preka je potreba zbog socijalizacije i stvaranja zdrave ličnosti da budu zajedno. Naravno, važno je i zbog kvaliteta nastave i znanja koje dobijaju kada je neposredan rad u pitanju", naveo je on.

Tim za škole 

Tim za škole, koga čine predstavnici Ministarstva prosvete, Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr MIlan Jovanović Batut" i Ministarstva zdravlja, svake nedelje procenjuju epidemiološku situaciju u lokalnim samoupravama i koji model nastave će se primenjivati.

Tim za škole u stalnoj je komunikaciji sa obrazovnim ustanovama, koje im dostavljaju podatke o broju zaraženih. Sve škole petkom do 12 sati obaveštavaju đake i roditelje koji model nastave će se primenjivati naredne nedelje.

Euronews Srbija

 

Ove nedelje po kombinovanom modelu - dan u školi, dan od kuće nastavu prate srednjoškolci u 17 gradova i opština- Kladovu, Petrovacu na Mlavi, Novoj Varoši, Priboju, Užicu, Valjevžuo, Despotovacu, Jagodini, Paraćinu, Svilajnacu, Rekovaci, Ćupriji, Preševu, Novom Pazaru, Bojniku, Kragujevcu i Velikom Gradištu.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u Tutinu onlajn nastavom startovala je školska godina za sve srednjoškolce u toj opštini. Nastavom na daljinu počela je školska godina i za učenike u AP Kosovo i Metohija.

Komentari (0)

Srbija