Društvo

Od ponedeljka nova pravila u školama: Maske obavezne i za vakcinisane nastavnike, doneta i preporuka za đake

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

11/09/2021

-

21:37

Od ponedeljka nova pravila u školama: Maske obavezne i za vakcinisane nastavnike, doneta i preporuka za đake
Od ponedeljka nova pravila u školama: Maske obavezne i za vakcinisane nastavnike, doneta i preporuka za đake - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Preporuka Tima za škole je da učenici od ponedeljka non-stop nose maske tokom boravka u školi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije i povećanog broja zaraženih virusom korona u Srbiji. Do sada su đaci mogli da ih skunu dok sede u školskoj klupi.

Novine čekaju i prosvetare od naredne nedelje. Odlučeno je i da vakcinisani nastavnici i učitelji moraju da nose maske.

O novoj odluci i preporuci Tima za škole, koga čine predstavnici dva ministarstva - prosvete i zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", osnovne i srednje škole su obaveštene u petak.

U dopisu obrazovnim ustanovama navodi se da je u Srbiji dominantan delta soj virusa korona koji se lakše i brže prenosi i koji može uzrokovati oboljenje kovid 19 i kod osoba koje su preležale ovu bolest i kod vakcinisanih.

"Tim je doneo odluku o neophodnosti upotrebe zaštitnih maski za sve zaposlene, uključući i osobe koje su kompletno vakinisane protiv kovida 19 i osobe koje su preležale kovid 19", navodi se u dopisu školama.

U Uputstvu, koje je Ministarstvo prosvete prosledilo školama pred početak školske godine, stajalo je da maske ne moraju da nose potpuno vakcinisani nastavnici, osim kada se približavaju učenicima ili kolegama na manje od jednog metra.

Maske za đake non-stop dok su u školi

Tim za škole preporučuje i da svi učenici nose zaštitne maske non-stop dok su u školi.  Izuzetak su učenici koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da nose maske, ali je za to potrebno mišljenje lekara specijaliste.

Tanjug/Jaroslav Pap

 

Za učenika koji ima mišljenje lekara da iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku, škola je u obavezi da mu obezbedi boravak u školi bez maske, ali tako da se poveća distanca sa drugom decom.

Do sada su učenici morali da nose maske dok ulaze u zdradu škole i dok idu do svog mesta. ČIm sednu u klupu mogli su da ih skinu, ali su ponovo morali da ih stave kada odgovaraju, odlaze do toaleta, na veliki odmor.

Onlajn nastava za srednje škole u 40 lokalnih samouprva

Od ponedeljka sve srednje škole u 40 lokalnih samouprava prelaze na onlajn nastavu. U tim opštinama i gradovima viši razredni osnovne škole ( sedmi i osmi razred), prelaze na kombinovani model nastave - dan u školi, dan onlajn i odeljenja se dele u dve grupe.

Na onlajn nastavu prelaze sve srednje škole u opštinama i gradovima: Kladovo, Petrovac na Maldi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Rekovac,Preševo, Novi Pazar, Bojnik, Veliko Gradište, Žabari, Boljevac, Zaječar, Knjaževac, Bajina Bašta, Prijepolje, Čajetina, Alibunar, Ljig, Bogatić, Ivanjica, Lučani, Doljevac, Niš, Bela Palanka, Vranje, Kraljevo, Raška, Tutin, Nova Crnja, Aranđelovac, Knić, Kragujevac i Topola.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje se prvi model nastave koji podrazumeva neposrednu nastavu u školi.

U školama se primenjuje "semafor sistem", od koga zavisi model nastave. Tim za škole svake nedelje analizira epidemiološku situaciju u lokalnim samoupravama, te zavisno od broja novozaraženih na 100.000 stanovnika, ali i broja inficiranih u odnosu na broj testiranih, opštine i gradovi mogu biti u zelenoj, žutoj i crvenoj zoni.

Na osnovu tih zona u školama se organizuju tri modela nastave  - prvi, direktni model, drugi, kombinovani model i treći koji podrazumeva onlajn nastavu.

Prelazak odeljenja na onlajn nastavu

Bez obzira u kojoj je zoni škola, ukoliko je u odeljenju zaraženo više od dvoje učenika odeljenje prelazi na onlajn nastavu na 10 dana, jer se to tretira kao prenos virusa između učenika. Ukoliko iz škole izostaje više od 50 odsto đaka, cela škola prelazi na onlajn nastavu. 

Inače, u prvoj nedelji nastave od 1. septembra do 8. septembra, prema podacima Ministarstarstva prosvete 379 odeljenja je prešlo na onlajn nastavu.

"Prema podacima, koje su osnovne i srednje škole dostavile Ministarstvu prosvete nastavu na daljinu prati 379 odeljenja i 1 grupa, što je 0,9 odsto od ukupno 38.187 odeljenja iz 1.666 obrazovnih ustanova. Podatke je dostavilo 94 odsto, od ukupnog broja škola", naveli su iz Ministarstva prosvete.

Kako dalje navode, odeljenja koja su prešla na onlajn nastavu postupila su u skladu sa zakonom.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija