Društvo

Semafor model korigovan: Doneta nova pravila za onlajn nastavu, Ružić precizirao ideju o testiranju đaka na koronu

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2021

-

13:11

Semafor model korigovan: Doneta nova pravila za onlajn nastavu, Ružić precizirao ideju o testiranju đaka na koronu
Semafor model korigovan: Doneta nova pravila za onlajn nastavu, Ružić precizirao ideju o testiranju đaka na koronu - Copyright Tanjug/Jaroslav pap, Unsplash, Tanjug/Dušan Aničić, E-Stock/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da je doneta odluka po kojoj odeljenja sa 16 učenika i manje, prelaze na onlajn nastavu ukoliko se u tom odeljenju pojave tri slučaja zaraze korona virusom.

Odeljenje sa više od 16 đaka, u kojem se pojave dva zaražena učenika, deli se na dve grupe i prelazi na kombinovani model nastave, a ukoliko se u tim grupama pojavi više od troje zaražnih, grupa prelazi na onlajn nastavu.

Ružić je rekao da je takva odluka doneta danas, na sastanku sa predstavnicima Instituta "Batut", da je sistem malo inoviran, te da očekuje da će to dati reuzltate.

Ministar je još jednom apelovao na ličnu odgovornost svih i pozvao građane na vakcinaciju.

"Ako ne dođemo do 70 i 75 odsto vakcinisanih, vrtećemo se u krug. Krajnje je vreme da se neke stvari preseku", rekao je Ružić.

Ministar je rekao da još uvek nije alarmantna situacija u školama, kada je reč o broju zaražene dece, jer ne prelazi 0,54 odsto, a kod zaposlenih ne prelazi 1,2 odsto.

Testiranje dece bilo bi samo uz saglasnost roditelja

Na poslednjoj sednici Kriznog štaba razgovaralo se o promeni "semafor modela", a jedna od mogućnosti o kojoj se razgovaralo jeste da se đaci u školama više testiraju, kao što se radi u Nemačkoj kako ne bi odlazili na onlajn nastavu.

Ružić je rekao da bi testiranje dece u školama moglo da bude samo uz saglasnost roditelja ili zakonskih staratelja, ali da to još nije moguće uraditi, jer postoji otpor roditelja.

On je naglasio da se o tome više govorilo hipotetički i da je to pitanje pokrenuto na Kriznom štabu.

Kazao je da to još nije moguće uraditi, jer je video da ima puno otpora roditelja na društvenim mrežama i naglasio da bi to svakako bilo samo uz saglasnost roditelja ili staratelja, kao i da bi tome prethodilo praćenje eventualnih simptoma i merenje temperature.

"Danas je bio sastanak sa Batutom i inovirali smo malo sistem i rekao bih da će to dati reuzltate. Rekli smo i pre da je model semafora podložan promenama, u skladu sa situacijom u lokalnim samoupravama", naveo je Ružić.

Korigovanje "semafor modela"

Euronews Srbija je već pisao o tome da će biti inoviran "semafor sistem". Naime, zelena, žuta, crvena zona, u kojima škole mogu da se nađu zavisno od epidemiološke situacije, uvedene su kako bi đaci što duže mogli regularno da prate nastavu u školskim klupama. Međutim, ispostavilo se da po tom modelu brže prelaze na onlajn nastavu nego što je planirano.

To se posebno odnosi na meru da odeljenja u kojima je zaraženo više od dvoje učenika, odlaze na onlajn nastavu na deset dana. Tako je u zelenoj ili žutoj zoni sve više odeljenja koja prelaze na nastavu na daljinu.

Korekciju "semafor modela" u školama najavila je prvo premijerka Ana Brnabić posle sednice Kriznog štaba, a zatim i ministar prosvete Branko Ružić.

Premijerka Ana Brbić zamolila je medicinski deo Kriznog štaba da se još jednom pogledaju uputstva za nastavu u školama, kako bi đaci mogli što duže da ostanu u školskim klupama.

Deca su najbezbednija u školi. Zamolila sam medicinski deo Kriznog štaba da ukoliko je moguće promenimo deo protokola koji kaže da ukoliko je 10 odsto zaraženih učenika celo odeljenje prelazi na onlajn nastavu. Sa tim ćemo izaći u narednihh nekoliko dana, dok stručne službe pogledaju sve to", rekla je Brnabić nakon sednice Kriznog štaba.

Svakog petka odluka o nastavi 

Svakog petka škole obaveštavaju učenike i roditelje kako će se izvoditi nastava u narednoj nedelji. Zbog loše epidemiološke situacije srednjoškolci u 40 lokalnih samouprava ove nedelje prešli su kompletno na onlajn nastavu. Dok su učenici sedmog i osmog razreda u tim gradovima i opštinama prešli da drugi, kombinovani model nastave - dan u školi, dan od kuće. Sutra će biti obavešteni za narednu nedelju.

Roditelji niških srednjoškolaca okupili su se juče ispred Gimnazije "Svetozar Marković" gde su potpisali zahtev da im se deca hitno vrate u školske klupe. Kažu da je neverovatno da nesmetano rade kafići, da se organizuju proslave, a da je "samo škola zabranjena", pa poručuju da žele da zaštite svoju decu.

I sam ministar prosvete Branko Ružić ponovio je više puta da će "semafor model" biti korigovan, da će se raditi "fina podešavanja".

Tim za škole već je prošlog petka korigovao Uputstvo koje su prosledili školama pred početak školske godine. Doneli su odluku da svi nastavnici, bez obzira da li su vakcinisani ili preležali kovid, moraju da nose maske. Prethodno je išlo uputstvo školama da nastavnici koji su vakcinisani ne moraju da nose maske, već ih samo stavljaju kada priđu dece ili kolegama na razdaljinu manju od metra.

Preporučeno je i da od ponedeljka, 13. septembra, deca nose maske non-stop dok su u školi. Prethodno je važilo pravilo da maske nose dok dolaze u školu, dok odgovaraju, kada odlaze do toaleta ili na veliki odmor, ali da mogu da ih skinu kada sednu u klupi. 

Komentari (0)

Srbija