Društvo

Još dve lokalne samouprave od sutra u žutoj zoni: Kombinovana nastava i u Kragujevcu i Velikom Gradištu

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

05/09/2021

-

15:02

Još dve lokalne samouprave od sutra u žutoj zoni: Kombinovana nastava i u Kragujevcu i Velikom Gradištu
Još dve lokalne samouprave od sutra u žutoj zoni: Kombinovana nastava i u Kragujevcu i Velikom Gradištu - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U srednjim školama u Kragujevcu i Velikom Gradištu od sutra će se primenjivati kombinovana nastava - neposredna u učionicama i na daljinu. Time su još dve lokalne samouprave prešle u žutu zonu po semofor modelu po kome se ove godine održava nastava u školama. 


Tu odluku doneo je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, formiran od strane Kriznog štaba, a odeljenja će biti podeljena u grupe.

Drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada već se primenjuje u srednjim školama u 15 lokalnih samouprava - Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar i Bojnik.

Onlajn nastava primenjuje se u srednjim školama u Tutinu, kao i u osnovnim i srednjim školama na Kosovu i Metohiji. Reč je o školama čije se lokalne samouprave nalaze u crvenoj zoni semafor modela. 

Podstimo, nastava u Srbiji krenula je prvog septembra gotovo regularno u većini škola. Časovitraju 45 minuta, ali su đaci i nastavnici u obavezi da nose maske, navedeno je u stručno-metodološkom uputstvu Ministarstva prosvete, u koji je Euronews Srbija imao uvid

Ružić: Procena na nedeljnom nivou

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je ranije da će se nastava u školama odvijati redovno ili na daljinu u zavisnosti od procene epidemiološke situacije. 

Gostujući na TV Prva, Ružić je ponovio da će u narednoj školskoj godini primenjivati tzv. "model semafora", da će zavisno od epidemiološke situacije lokalne samouprave biti svrstane u tri zone - zelena, žuta, crvena, a u skladu sa tim u školama primenjivana tri modela nastave - direktni u školi, kombinovani i onlajn.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Pojasnio je da ukoliko se pojavi jedan zaražen učenik u odeljenju, ostalu đaci nose maske i nastavljaju sa redovnom nastavom. Međutim, ukoliko se pojavi dva ili više učenika u istom odeljenju onda svi prelaze na onlajn nastavu 10 dana.

Ministar je objasnio i da roditelji ne mogu da traže da im dete pohađa onlajn nastavu, ali je dodao da, ukoliko je dete u većem riziku, roditelji mogu to da traže od škole, ali su u obavezi da prilože potvrdu lekara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija