Društvo

Da li je Srbija dostigla vrh četvrtog talasa – lekari upozoravaju da je virus nepredvidiv

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

26/09/2021

-

20:45

Da li je Srbija dostigla vrh četvrtog talasa – lekari upozoravaju da je virus nepredvidiv
Da li je Srbija dostigla vrh četvrtog talasa – lekari upozoravaju da je virus nepredvidiv - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, Strahinja Aćimović, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stiče se utisak da je Srbija dostigla vrh četvrtog talasa, jer broj novozaraženih polako počinje da pada poslednjih nekoliko dana. Međutim, lekari kažu da treba biti oprezan sa koronom, da je možda "epidemiološka kriva zaravnjena", ali na visokim brojevima – više od 6.000 novoinficiranih na dnevnom nivou.

Da epidemija i dalje bukti u Srbiji i koliko se virus raširio najbolje ilustruje podatak da je naša zemlja treća u svetu po broju novozaraženih na milion stanovnika, prema podacima sajta "Our World in Data". Na prvom mestu je Grenada, a na drugom Sejšeli. Od zemalja regiona na šestom mestu je Crna Gora, a na šesnaestom Slovenija.

Više od 6.000 inficiranih na dnevnom nivou dovelo je do toga da se bolnice i dalje ubrzano pune. Trenutno su na bolničkom lečenju 5.663 kovid pacijenta, dok je 212 na respiratoru.

Poslednja tri, četiri dana broj inficiranih smanjuje se za 300 do 400 na dnevnom nivou. Podaci vikendom tradicionalno ne oslikavaju realno stanje na terenu, i tek će se u utorak i sredu, naredne nedelje, videti da li će brojke nastaviti da padaju ili je ovo bila samo "mala pauza" 

Jerkan: Mislim da je ovo vrh talasa

Direktor Doma zdravlja Niš prof. dr Milorad Jerkan kaže da na dnevnom nivou imaju 320 do 400 npovoinficiranih, ali da ga hrabri što se kriva razavnjuje na oko 2.600 pregleda poslednjih pet, šest dana.

Tanjug/Zoran Žestić

Bolnice se i dalje ubrzano pune

"Ako tako ostane, očekujem da će od 1. oktobra krenuti da padaju brojevi. To je moje optimistično gledište. Mislim da je ovo vrh talasa, da ne može da ide više, bar što se Niša tiče", rekao je Jerkan za Euronews Srbija. Napominje da je epidemiološka situacija u Nišu i dalje nepovoljna.

Virus nepredvidiv

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr Šefadil Spahić kaže da je virus u prethodnom periodu pokazao koliko je nepredvidiv i da je teško u ovom trenutku davati bilo kakve prognoze, jer se virus raširio, ostvareni su brojni kontakti.

"Gledajući brojke, dolazi do pada broja pozitivnih u odnosu na broj uzorkovanih PCR testova. Ukoliko se pad beleži više od sedam dana onda smo sigurni da se približava vrh talasa. To se sada dešava u Novom Pazaru", rekao je Spahić za Euronews Srbija.

Navodi da postoji još jedan parametar koji pokazuje da li se situacija sa koronom stišava ili ne - to je broj kontrolnih pregleda u odnosu na prve preglede u kovid ambulantama.

"Kada imate veći broj kontrolnih pregleda od prvih pregleda u kovid ambulantama to je znak da se stišava situacija. Mi već nekoliko dana imamo manji broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, a povećava se i broj kontrolnih pregleda. To su prvi vesnici da se stišava situacija", naglasio je on.

Petrović: Ništa nismo uradili da se virus zaustavi

Epidemiolog Radmilo Petrović nije optimista da smo stigli do vrha četvrtog talasa jer se, kako je rekao, ne odustaje od koncerata, predstava, utakmica. Navodi da ništa nije urađeno da se virus zaustavi – ne poštuju se protivepidemijske mere, nije povećan broj vakcinisanih.

"Nije ovo kraj. Ovo je možda mala pauza, kao u maju što smo imali. Tada smo rigoroznim merama presekli jedan talas na dva. Voleo bih da je ovo vrh talasa, da je zaravnjenje, ali bojim se da će ponovo da krene da raste", rekao je on.

Kaže da neće biti skoro kraj epidemiji, dok se ne poveća broj vakcinisanih. 

"Biće na visokom nivou broj zaraženih sve do kraja godine", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija