Društvo

Izmene u semafor sistemu: Od danas manje škola po kombinovanom i onlajn modelu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

27/09/2021

-

07:00

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Kombinovani model nastave u 7. i 8. razredu osnovnih škola od danas će se primenjivati u četiri lokalne samouprave, a ne u devet, kao što je bio slučaj od prošlog ponedeljka.


Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, neposredna i nastava na daljinu u petoj nedelji školske 2021/22 sprovodiće se u osnovnim školama u Kragujevcu, Ivanjici, Lajkovcu i Valjevu.

Takođe, drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivaće se u srednjim školama u 18 lokalnih samouprava, a od 20. septembra bilo je uključeno 27 opština i gradova više.

Euronews Srbija

 

Kombinovana nastava izvodiće se u Beogradu, Valjevu, Vranju, Leskovcu, Lajkovcu, Lebanama, Prokuplju, Ubu, Čačku, Bajinoj Bašti, Velikoj Plani, Vladičinom Hanu, Ljigu, Kragujevcu, Sjenici, Šapcu, Nišu i Sremska Mitrovica.

Onlajn nastava primenjivaće se od danas u srednjim školama u tri lokalne samouprave - Ivanjici, Novom Pazaru i Užicu, saopštilo je ranije Ministarstvo prosvete.

Od 20. septembra treći model nastave primenjivao se u srednjim školama i u Bajinoj Bašti, Lebanama, Lajkovcu, Ljigu, Beloj Palanci i Sremskoj Mitrovici. U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje se prvi model nastave, to jest neposredna nastava u školama.

"Što može sve, a ne mogu škole"

Inače, ova vest je obradovala nastavnike, ali i roditelje. Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije rekla je pre dva dana za Euronews Srbija da se po uputstvu Tima za škole može zaključiti da je bolja epidemiološka situacija u školama, ali da po onome što čuje sa terena ne čini joj se da je tako.

"Nadam se da je bolja i da neko može da sagleda bolje situaciju nego mi. Meni su ovde sporni lokalni Krizni štabovi i kakav kapacitet imaju da preuzmu odgovornost, jer oni prave procenu na teritoriji i izveštavaju Tim za škole koji odlučuje o modelu nastave", rekla je Janković.

Ističe da je pritisak roditelja veliki, jer su roditelji počeli da negoduju "što može sve, a ne mogu škole".

"Kako da objasnite roditelju da može 30.000 navijača na stadionu, a ne može 30 đaka u učionici. Ispada da se kontrolišu samo škole, dok se na ostalim mestima ništa ne kontroliše. A svi drugi krše mere osim škola. Škola je možda jedna od najvećih žrtava korone, a to ćemo tek da vidimo", rekla je Janković.

profimedia

 

U dopisu MInistarstva prosvete, koji su u petak dobile sve škole u Srbiji, navodi se da je Tim za škole pre donošenja odluke za svaku lokalnu samoupravu razmatrao: opštu epidemiološku situaciju, zatim podatke iz nadzora o obolevanju od kovid – 19 kod učenika i nastavnika, kao i podatke o utvrđenim klastera obolelih, odnosno broju odeljenja koja su prešla na treći model (onlajn) nastave usled obolevanja učenika.

"Prelazak na treći model nastave u pojedinim lokalnim samoupravama tokom prethodne dve nedelje nije uticao na poboljšanje epidemiološke sutuacije na tim teritorijama", navodi se u dopisu.

Ističu da su prilikom donošenja odluke konsultovali pojedine škole, školske uprave, epidemiologe iz okružnih instituta i zavodi za javno zdravlje, predstavnike organa vlasti, kako bi dobili dodatne informacije o epidemiološkoj situaciji na određenim teritorijama i mogućnosti preduzimanja mera.

Svakog petka odluka o nastavi 

Svakog petka škole obaveštavaju učenike i roditelje kako će se izvoditi nastava u narednoj nedelji. I sam ministar prosvete Branko Ružić ponovio je ranije više puta da će "semafor model" biti korigovan, da će se raditi "fina podešavanja".

Tanjug/Sava Radovanović

 

Euronews Srbija je već pisao o tome da će biti inoviran ovaj sistem. Naime, zelena, žuta, crvena zona, u kojima škole mogu da se nađu zavisno od epidemiološke situacije, uvedene su kako bi đaci što duže mogli regularno da prate nastavu u školskim klupama. Međutim, ispostavilo se da po tom modelu brže prelaze na onlajn nastavu nego što je planirano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija