Društvo

Meštani paraćinskih sela protestuju zbog novog kamenoloma, tvrde da rudnik radi nelegalno uprkos zabrani

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Lj. P.

28/09/2021

-

20:55

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Meštani nekoliko paraćinskih sela na obroncima Babe protestuju zbog otvaranja još jednog, trećeg kamenoloma na toj planini. Strahuju da će novi rudnik krečnjaka ugroziti životnu sredinu i tvrde da kamenolom, kako kažu, radi nelegalno i uprkos zabrani inspekcije Ministarstva za zaštitu životne sredine. Već desetak dana građani blokiraju lokalni put za kamione koji prevoze kamen.

Radovi su počeli pre godinu dana kada su, kako ističu žitelji sela Lešje i Plana, počeli i njihovi problemi zbog pretovarenih kamiona koji, kažu, uništavaju puteve, i neprekidnih miniranja usled kojih su pucali zidovi kuća.

"Priroda se ruši. Planina Baba je bila za ugled, šta su sada napravili. Ovi ruše tamo, ovi ovamo. Imamo i vrelo, možda od ovih potresa izgubimo vodu. Svi zavisimo od tog vrela, svi bunari i sve česme", ističe za Euronews Srbija Borinka Milutinović iz sela Lešje, jedna od meštana zabrinutih za uticaj kamenoloma na životnu sredinu.

Žitelji tvrde i da firma Kruševac put radove u kamenolomu obavlja nelegalno jer su, navode oni, sva rešenja koja poseduje samo uslovna.  

Inspekcija Ministarstva za zaštitu životne sredine u martu je zabranila eksploataciju krečnjaka na tom kopu. Odgovore od nadležnih u kompaniji Kruševac put, za sada, nismo dobili.

Predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević potvrdio je za Euronews Srbija da o zahtevu Kruševac puta za izradu Plana detaljne regulacije, Skupština još nije odlučivala.

Dok čekaju reakcije nadležnih, meštani već desetak dana blokiraju lokalni put za kamione koji prevoze kamen.

Lokalni stanovnici u Lešju i Plani ostaće na barikadama, kako tvrde, u zaštitu sela i planine sve dok se kamenolom ne zatvori.

"Dok se ne reši naš problem, dok neko ne dođe da vidi naš problem, mi da se sklonimo sa puta nećemo",  ističe Danijel Petrović iz sela Plana.

Vise o temi u prilogu televizije Euronews Srbija.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija