Društvo

Raspisan konkurs za dizajn metro stanica u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/09/2021

-

12:24

Raspisan konkurs za dizajn metro stanica u Beogradu
Raspisan konkurs za dizajn metro stanica u Beogradu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je danas raspisan konkurs za idejno arhitektonsko rešenje i dizajn metro stanica za prvu fazu prve linije beogradskog metroa.

Kako je precizirao, Grad Beograd je raspisao konkurs za idejno rešenje prvih 16 stanica metroa, jer želi da angažuje domaće arhitekte.

"Srpske arhitekte će, kao što su radile i linijski park, dobiti da rade i metro. Želimo da mlade srpske arhitekte učestvuju u gradnji metroa i dizajniranju stanica, jer će na taj način steći reference da rade u svetu. Osim toga, svaka stanica će biti drugačija i pričati priču o tom delu grada ili nekom događaju iz istorije Srbije. Tako će naš metro biti drugačiji, a ne kao neki drugi u svetu koji imaju potpuno identične stanice. Kada dobijemo idejna rešenja, po njima će se graditi stanice metroa", izjavio je Vesić.

Kako se navodi u saoštenju Grada Beograd, raspisivač i naručilac su sam Grad, Gradska uprava Grada Beograda, odnosno Sekretarijat za javni prevoz i JKP "Beogradski metro i voz", u saradnji sa sprovodiocem konkursa – Udruženjem arhitekata Srbije.

Konkurs je javni, otvoreni, anonimni, jednostepeni i anketni za idejno arhitektonsko rešenje i dizajn. Konkurs je javno dostupan na portalu javnih nabavki i sajtu Udruženja arhitekata Srbije.

Komentari (0)

Srbija