Sezona pripremanja zimnice u Vojvodini u punom jeku: Kupci na Futoškoj pijaci biraju između tradicije i računa
Komentari24/09/2025
-17:37
Sezona pripremanja zimnice u Vojvodini sada je već u punom jeku. Posetili smo Futušku pijacu u Novom Sadu, razgovarali sa proizvođačima i kupcima i proverili aktuelne cene povrća na tezgi.
Inače, posebno mesto u vojvodinskoj kuhinji zauzima pravljanje zimnice. Nekada je bila neophodna za zimske dane, a danas je više pitanje izbora. Praviti je po starim receptima ili je kupiti gotovu. Računica je važna, a u zimnici se mere i trud, vreme i rad koji stoje iza svake tegle.
"Praviću somborsku papriku, tu neki novi recept me dobila sa šargarepom i praviću sečene paprike. Svako pravi na svoj način. Ja pečem papriku i gulim i kuvam ajvar. Mi se ne žalimo, stvarno je super, imamo naše verne mušterije i uvek su tu", kažu prodavci na pijaci.
Kupci koje smo zatekli pored tezgi kažu da im se više isplati da kupe gotovo - nego da sami prave.

Youtube/Bokina kuhinja/Sceenshot
"Najbolje je kad sami spremamo, ali, nažalost, došlo je vreme da se više isplati kupiti nego raditi.
To zbog unuka najviše, inače ne bi zbog mene baš radila u ovim godinama. Inače, ima krastavaca, znači, za kiseljenje, paradajz, možda se kuva, znači, povoljne su cene, nije tako skupa. Tako, sto dinara, sto pedeset, sto trideset, paprike isto, roga za pečenje. Ima svega, spanaća...", kažu.
U Futoškoj pijaci u Novom Sadu kilogram kupusa kreće se od 60 do 80 dinara. Kilogram paprike je uglavnom oko 130 dinara, a paradajz se kreće od 80 pa do 150 dinara. Cene zavise od veličine, kvaliteta i tezge. Pojedini prodavci kažu da potražnja raste kako se bliži sezona zimnice, ali i da su zbog nepovoljnih vremenskih uslova i manje roda morali da podignu cene u odnosu na prethodnu godinu.
Iako su tezge pune, potrošači uglavnom nevoljno posežu za novčanikom, jer koliko god trgovci tvrdili suprotno, cene iz godine u godinu ipak rastu.
Najveća konkurencija domaćoj proizvodnji ostaje u velikim trgovinskim lancima, a oni koji se odluče za kupovinu povrća u prodavnici mogu očekivati slične cene na računu. Gotovi proizvodi su brzi i praktični, ali birajući i lokalne proizvođače, u svoje domove donosimo i deo tradicije.
Komentari (0)