Vinari zadovoljni berbom: "Ova godina obećava bolja vina nego 2024."
Komentari02/10/2025
-18:25
Berba grožđa širom Srbije ulazi u završnu fazu, a prvi utisci vinara više su nego optimistični. Kako za Euronews Srbija kaže vinski edukator i somelijer Aleksandar Marinković, iza nas je jedna izuzetno povoljna vinska godina, koja bi mogla doneti vina boljeg kvaliteta nego 2024.
"Berba se polako privodi kraju. Bele sorte su već uveliko obrane, dok se crne završavaju. Uvek pravimo paralelu sa prethodnim godinama, a ova je definitivno bolja, jer su vremenski uslovi bili blagonaklonjeni", kaže Marinković.
Za razliku od prošle godine, kada su vinogradi trpeli od velikih vrućina i ubrzanog sazrevanja grožđa, ove sezone ritam vegetacije bio je uravnoteženiji.
"Prethodna godina je bila specifična zbog puno sunca i suše, zrevanje grožđa išlo je mnogo brže. Ove godine je to bilo bolje, tako da iz 2025. očekujemo bolja vina nego iz 2024", ističe on.
Marinković podseća da je vinogradarstvo "fabrika pod vedrim nebom", što znači da uspeh zavisi pre svega od prirode.
"Nikada se unapred ne može prepisati recept. Svaka godina je na svoj način zahtevna, ali ova je bila prilično dobra. Čekamo finalne rezultate poznijih sorti poput cabernet sauvignona i prokupca, ali sve naznake govore da će biti veoma, veoma dobra", navodi on.

Euronews Srbija
Posebno dobri rezultati stižu sa belim sortama, koje su ove sezone sazrevale u umerenim uslovima.
"Vina će biti veoma lepa, sveža, puna finih cvetnih i voćnih aroma. Kada je reč o crvenim sortama, očekivanja su naročito usmerena ka autohtonim vrstama. Naši najveći aduti su domaće sorte, pre svega prokupac. Trenutno kreće njegova berba, iako je poznat kao sorta kasnijeg sazrevanja, ali sada sve ide ranije. Od njega dosta očekujemo", ističe somelijer.
Pored toga, srpski vinogradi poslednjih godina potvrđuju visok potencijal i za internacionalne sorte.
„Od belih se posebno izdvajaju sauvignon blanc, chardonnay i rajnski rizling, dok kod crnih prednjače merlot i cabernet sauvignon. Povremeno se nađe i poneki hrabri vinar koji se odluči za pinot noir“, rekao je Marinković.
Više o ovoj temi pogledajte u video prilogu na početku teksta.
Komentari (0)