Sezona zimnice: Da li se isplati praviti domaći ajvar ili kupiti gotov?
Komentari05/10/2025
-11:35
Ajvar je neizostavan deo zimnice čija je sezona pripreme u toku. Mnogi se pitaju da li je bolje da ga naprave ili da ga kupe.
Kupovni štedi vreme, najčešće i novac, ali mnogi smatraju da ne može da se poredi sa domaćim. Meštanka Sićeva Mila Nikolić kaže da je najslađi domaći ajvar kad se paprika ispeče na kubetu. Dodala je da industrijski ne može nikad da zameni domaći, pravi ajvar.
Njegova priprema traje oko dva dana, a u prodavnici samo treba da se izabere.
"Za domaći ajvar znate šta ste stavili unutra, ovaj drugi je industrijski", kazala je jedna meštanka.

Stuart Forster/Shutterstock Editorial/Profimedia
Drugi sagovornik je dodao da bi kod kuće u domaćoj radinosti trebalo da bude zdravije.
"Lako je kad se kupi, ali ukus ne može da se meri", rekla je meštanka.
U zavisnosti od proizvođača, u prodavnici tegla košta od 400 do 1.000 dinara. Kilogram paprika na niškoj pijaci košta od 120 do 160 dinara. Prodavac na pijaci je rekao da ljudi slabo kupuju paprike jer u prodavnici ima gotov ajvar za 420 dinara.
Jedna meštanka je rekla da je kupovni ajvar jeftiniji i lepši. Za onaj domaći treba ipak i malo muke. Ako niste vični ili nemate vremena, sve je više onih koji ga prodaju.
"Treba tri do četiri kilograma paprika da se ispeče i oljušti. Onda tu ide i zejtin, šećer, so. Oko 600 dinara te košta teglica. I plus pečenje, plus maltretiranje, mlevenje i tako, a da naručiš gotovo oko 700 do 800 dinara tegla", kazala je prodavačica na niškoj pijaci.
Jedan prodavac na pijaci prodaje ajvar za 600 dinara po kilogramu.
Komentari (0)