Društvo

Pik do pika i tako do kraja godine: Kako će izgledati ovaj talas korone bez skoka u vakcinaciji i novih mera

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

04/10/2021

-

07:08

Pik do pika i tako do kraja godine: Kako će izgledati ovaj talas korone bez skoka u vakcinaciji i novih mera
Pik do pika i tako do kraja godine: Kako će izgledati ovaj talas korone bez skoka u vakcinaciji i novih mera - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap, Strahinja Aćimović, Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je na svetskom vrhu po broju inficiranih virusom korona - svakim danom registruje se 6.000 do 8.000 zaraženih. Gužve ispred kovid ambulanti ne prestaju, bolnice se pune, a na dnevnom nivou od posledica kovida 19 umire više od 50 ljudi. 

Lekari kažu da se nalet virusa može "preseći" samo restriktivnim merama. Međutim, malo je verovatno da će restriktivne mere biti uvedene, a to je na indirektan način potvrdila i premijerka Ana Brnabić, koja je na čelu Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona.

Ona je rekla da će sednica tog tela biti ove nedelje, ali da "ne veruje u restriktivne mere, jer je vakcinacija jedini izlaz".

"Uvođenje restriktivnih mera dalo bi rezultate, koji bi se kroz neko vreme opet izgubili, pa bi opet trebalo uvoditi restriktivne mere što bi završilo u nebrojeno talasa. Zbog toga je strategija - vakcinacija građana Srbije", istakla je ona i ocenila da bi uvođenje restriktivnih mera sada kao u vreme kada vakcina nije postojala bilo priznanje da vakcinacija nije važna.

"Četvrti talas sa visokim brojkama i do kraja godine"

Sa druge strane lekari kažu da ukoliko se ne uvedu restriktivnije mere četvrti talas, sa blagim padovima, može da potraje do kraja godine, jer ništa nije urađeno da se zaustavi širenja virusa - nije povećan broj vakcinisanih, ne poštuju se postojeće mere, ne uvode se nove.

Jedinstveni su u stavu da kovid propusnice, kada virus bukti, nisu adekvatna mera. Neophodno je da se epidemija stavi pod kontrolu, pa tek onda uvedu propusnice.

Da su oštrije mere rešenje u ovom mometu smatra virusolog i član Kriznog štaba prof. Tanja Jovanović. Ona je navela da bi te restriktivne mere podrazumevale zatvaranje svih objekata posle 17 sati, radile bi samo pumpe, apoteke, prodavnice prehrambene robe. Tek kada se epidemija stavi pod kontrolu da se uvedu kovid propusnice.

Epidemiolog Radmilo Petrović kaže da ukoliko se ništa ne bude preduzelo epidemija će da ide svojim tokom, biće prirodno prokužavanje - inficiranje velikog broja ljudi, sve dok se ne stvori kolektivni imunitet. Zbog toga ovaj talas epidemije, sa blagim padovima zaraženih, može da potraje do kraja godine.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Pune kovid bolnice

"Virus se razbuktao. Opušteno se organizuju sve moguće proslave, utakmice, predstave, koncerti - što prošle godine nije moglo. Moraju se uvesti restriktivnije mere, da bi se ovo zaustavilo", smatra on.

Prema njegovom mišljenju, uvođenje kovid propusnica može da doprinese da se poveća broj vakcinisanih među onima koji nisu čvrsti u antivakserskom stavu.

"To će da ublaži epidemiju, ali da je ugasi to je nemoguće", naveo je on i apelovao na sve da se vakcinišu.

"Bolje vi pronađite vakcinu, nego da virus pronađe vas. On će vas pronaći kad - tad, od njega se ne može pobeći. Samo je pitanje da li ćete proći bez simptoma, sa blažom kliničkom slikom ili sa najtežom. Spas je jedino u vakcinaciji", rekao je Petrović.

"Nema zatvaranja"

Međutim, ono što je za sada izvesno jeste da zatvaranje neće biti. To je potvrdio i epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović. On je rekao i da kovid više nije zdravstveni, već socijalno-psihološki problem.

On smatra da nove mere ne bi donele puno toga i dodaje da je medicinski deo Kriznog štaba svakodnevno u komunikaciji.


"U svakom slučaju neće biti zatvaranja. Zasedanje će biti ubrzo. Mi ćemo sigurno tražiti mnogo oštriju primenu mera i njihovu kontrolu. Pitanje je samo ko će to da kontroliše", istakao je Tiodorović za TV Prva.

Smatra da je ključna individualna odgovornist i upitao "da li je normalno organizovati svadbe i proslave u ovoj situaciji".

Udruženje "Ujedinjeni protiv kovida" uputilo je apel vlasti i građanima da se zbog katastrofalne epidemiološke situacije zatvore svi objekti koji nisu neophodni na četiri nedelje.

Oni su tražili i obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike, policiju, vojsku, prosvetare.

Epidemiolog Zoran Radovanović kritikovao je medicinski deo Kriznog štaba što na početku novog talasa u julu nisu preduzeli ništa da se broj inficiranih smanji i što nisu kontrolisane minimalne mere koje su na snazi.

On je za Euronews Srbija nedavno istakao da zbog "pasivnosti" i ne preduzimanja mera kako bi se sačuvalo zdravlje ljudi neko mora krivično da odgovara.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija