Društvo

Preporuka Zavoda u Šapcu privrednicima: Za vakcinisane nagrada, nevakcinisani da se udalje sa posla

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

09/10/2021

-

16:46

Preporuka Zavoda u Šapcu privrednicima: Za vakcinisane nagrada, nevakcinisani da se udalje sa posla
Preporuka Zavoda u Šapcu privrednicima: Za vakcinisane nagrada, nevakcinisani da se udalje sa posla - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić, profimedia, Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

U borbu sa virusom korona od početka epidemije aktivno su uključeni i poslodavci. Na različite načine pokušavali su da motivišu zaposlene da se vakcinišu. Zavod za javno zdravlje u Šapcu sugerisao je privrednicima u Mačvanskom okrugu da nagrade vakcinisane, a da nevakcinisane na neki način kazne, udaljavanjem sa posla ukoliko nemaju dokaz da su preležali kovid 19 ili negativan test na koronu. 

Naime, oni su pre nekoliko dana ocenili da je situacija u Mačvanskom okrugu nestabilna i preteća, da su u novom talasu imali najveći broj zaraženih od početka epidemije i uputili obaveštenje svim štabovima za vanredne situacije lokalnih samouprava da preporuče privrednicima da stimulišu zaposlene koji su vakcinisani.

Predložili su da vakcinisani budu nagrađeni sa dva dana plaćenog odsustva, a da nevakcinisani budu udaljeni sa posla ukoliko ne dostave dokaz o preležanom kovidu-19, ali ne stariji od tri meseca.

Za uporne, one koji nisu vakcinisani, zahtevati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili antigenski test, ne stariji od 48 sati. Sve troškove takvih testiranja da snosi zaposleni, predlaže se u dopisu Zavoda koji je objavljen na njihovom sajtu, ali i zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Podsticaj - da, ucena - ne

Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović kaže da podržava podsticaj poslodavaca za vakcinisane radnike, ali nije za to da se "ucenjuju" nevakcinisani, jer je to nezakonito i kontraproduktivno.

On je za Euronews Srbija rekao da su pojedine privatne kompanije u Srbiji već pokušale da uslovljavanjem nateraju zaposlene da se vakcinišu, ali da je to bilo kontraproduktivno.

Pexels

Sindikati za podsticaj, ali ne i za ucenu

Kao primer naveo je jednu kompaniju iz Gornjeg Milanovca koja je prošle nedelje tražila od nevakcinisanih radnika da obavezno donesu negativan antigenski ili PCR test.

"To nije naišlo na dobar odziv. Jedan broj ljudi je suspendovan jer nisu hteli ni da se vakcinišu ni da rade testove. Hteli su da rade testove, ali da im firma plati. Dobar deo njih je nezakonito suspendovan. Oni će dobiti poslodavca na sudu i poslodavac će morati da plati kaznu. Jedno je vakcinacija, a drugo je Ustavom i zakonom zagarantovano pravo na rad", naglasio je on.

Ističe da poslodavci koji su pokušali sa tim merama dolaze u drugu vrstu problema, jer jedan broj zaposlenih ne želi da se vakciniše ni po cenu otkaza, a bilo je primera i da se kolege solidarišu sa njima, te da nema ko da radi.

Slikovit je primer, priča Veselinović, iz jednog javnog preduzeća gde su četvorica zaposlenih imali ugovore na određeno i firma im je ponudila ugovore za stalno ukoliko se vakcinišu, u suprotnom preti im raskid ugovora.

"Samo se jedan vakcinisao, trojica nisu. On je dobio rešenje za stalno, a ostala trojica raskid ugovora. Međutim, 40 njihovih kolega je obustavilo rad i rekli su da će, ukoliko i oni ne dobiju rešenje za stalno, svi ići na bolovanje i neće niko da radi. Poslodavac je bio prinuđen da i ovoj trojici ponudi ugovore za stalno", naveo je Veselinović.

Novčana stimulacija dala rezultate

Ta vrsta ucene zaposlenih da se vakcinišu, kaže Veselinović, donela je više problema poslodavcima, jer nema ko da radi, te su svi od toga odustali.

"Motivaciju u vidu slobodnih dana, dužeg godišnjeg odmora, novčanu stimulaciju za vakcinisane podržavam. Svuda u svetu se to radi. Ne slažem se sa ucenjivanjem nevakcinisanih, jer je to nezakonito", zaključio je on.

Novčanu stimulaciju za zaposlene, već su uvele pojedine privatne firme u Srbiji. Jedna u Gornjem Milanovcu svakom radniku koji donese potvrdu da je vakcinisan davala je po 5.000 dinara.

Takvu odluku su doneli u momentu kada im je skoro 20 zaposlenih bilo zaraženo ili u izolaciji.

U obaveštenju radnicima su naveli da je odluka o vakcinaciji na dobrovoljnoj bazi i da oni koji odluče da se ne vakcinišu neće imati sankcije.

Druga privatna firma u Čačku stimulisala je zaposlene na vakcinaciju sa 6.000 dinara. Kažu da je ta vrsta stimulacije dala rezultate. 

Komentari (0)

Srbija