Tradicionalni "Karavan zimnice" na pijaci "Banjica“: Bogata ponuda zimskih đakonija i delicija
Komentari21/12/2025
-12:20
Tradicionalni "Karavan zimnice" na pijaci "Banjica" i ove godine okuplja brojne domaće proizvođače sa bogatom ponudom zimskih specijaliteta. Ljubitelje zimnice i tradicionalnih recepata očekuje raznovrsna ponuda, bogat asortiman namaza, pekmeza, sirupa, suvog voća, meda, vina i rakije.
Ekipa Euronews Srbija posetila je pijacu i uverila se u bogat izbor zimskih delicija i đakonija, među kojima je i sok od malina koji je pripremila Marina.
"To su matični sokovi. Gajimo borovnicu, malinu, a ćerka gaji kupinu", rekla je sagovornica i dodala da se radi o domačim proizvodima.
Među proizvodima je i džem od ljutih papričica, koji se, kako navodi, koristi uz meso i tvrde sireve, ali i kao dodatak sosovima.
"Imamo kompletnu zimnicu: ajvare, papriku punjenu kupusom, po starinskom receptu. Onda džinka paprika — to je delikates — paprika punjena šabačkom fetvom, nalivena običnim i maslinovim uljem, izuzetno se prodaje i veoma je kvalitetna i dobra", rekla je Marina.
Dodala je da u ponudi ima razne vrste salata, turšija, kao i džemova sa i bez šećera.
"Iako je od karavana prošlo dosta vremena, sajmovi na koje idemo dugo traju , tako da smo dosta zimnice prodali, smanjili asortiman, ali još uvek se nešto nađe: tu je i ovo grožđe u turšiji, koje je izuzetno i dekorativno i ukusno", podvukla je Marina.
Na tezgi Biljane Vulović iz Svileuve, između ostalog, može se pronaći i džem od drena.
"Bavimo se 17 godina preradom voća i povrća. Što odgajamo u našoj bašti, to prerađujemo. Ovde imamo jednu šumsku biljku — dren, od kojeg pravimo džem, a pravimo i sirup", rekla je Biljana.
Dodaje da je proizvod izuzetno zdrav za imunitet i krvnu sliku, ali i da se izuzetno dobro prodaje.
"Onda imamo razne vrste salata, turšija, džemova, imamo sladko od ruže, ajvar cepani, imamo i jednu našu domaću rakiju, na kojoj smo na sajmu osvojili prvo mesto", rekla je ona.
Na kraju, pored prehrambenih proizvoda, mogu se pronaći i rukotvorine. Sagovornica, govoreći o dekupažu, kaže da je proces vrlo komplikovan, jer ima puno operacija.
"Prvo se seku te novine, prave se štapići, od kojih se potom pletu predmeti, kao što biste pleli od pruća. Zatim se štiti drvofiksom, pa se farba, pa se lakira i ukrašava", kaže sagovornica dodajući da ishod opravdava uloženi trud.
Kako navodi, proizvodi nisu samo ukrasi, već imaju i praktičnu namenu.
Ceo prilog pogledajte u video klipu na početku teksta
Komentari (0)