Društvo

Rad obrazovnih ustanova tokom trajanja epidemije: Situacija generalno bolja, manjak kadra jedan od najvećih problema

Komentari

Autor: Euronews Srbija, FoNet, J.S.

13/10/2021

-

17:37

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U predškolskim ustanovama se situacija sa koronavirusom polako smiruje i značajno je bolje u poređenju sa septembrom, rekla je za Euronews Srbija Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Ona je navela da je pored aktuelne borbe sa koronavirusom i poštovanja mera, veliki problem sa kojima su se zaposleni u vrtićima suočavali i nedostatak kadra, koji je manjkao jer je određen broj zaposlenih, zbog bolovanja i izolacije bio odsutan sa posla.

Slična situacija je i u školama, pa iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije ukazuju na činjenicu da je 30 odsto radnika takođe bilo van sistema, a to se direktno odrazilo na obavljanje posla. 

Iz Unije navode da je glavni problem bio pronaći stručne zamene nastavnog kadra, pre svega profesore matematike, fizike, informatike i stranih jezika.

 "Situacija sa koronom u vrtićima bolja nego u septembru"

Jovanović je objasnila da Sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja izveštaje o situaciji sa koronavirosom u vrtićima dobija na nedeljnom nivou, i da se prema jučerašnjim podacima vidi da je trenutno stanje značajno bolje.

"Prema podacima koje ima naš sindikat, sve se polako smiruje. To posebno vidimo kada  podatke uporedimo s onima iz perioda od pre mesec dana. Na primer, tada je u Valjevu oko 10 odsto zaposlenih bilo zaraženo, i jedna mlađa osoba od tridesetak godina tada je preminula usled posledica korone", rekla je Jovanović.

Euronews

 

Kako je objasnila, u većini gradova u Srbiji je situacija dobra, ali je trenutno i dalje kritična Velika Plana.

"Imamo oko dve trećine dece koja su tamo u izolaciji. Zaposleni su raspoređeni na druga zaduženja, ali nadamo se da će i tamo sve uskoro popraviti", dodala je ona.

Međutim, Jovanović ukazuje da je tokom prethodnih meseci najveći problem bilo angažovanje zaposlenih koji bi zamenili one koji su bili odsutni zbog bolovanja ili izolacije.

"Na birou nije bilo dovoljno ljudi. U Beogradu je u septembru bilo svega dva vaspitača na birou. Što se tiče servirki, kuvara i kompletnog osoblja, tu je tek bilo teško, jer nismo imali nikoga da angažujemo", dodaje ona

Zbog toga je, kako je istakla, posao raspoređivan na trenutno zaposlen kadar.

"Ljudi su bili preopterećeni. Uz sve to vodilo se računa da se poštuju epidemiološke mere koje su na snazi. To znači da se na ulasku u vrtić meri temperatura roditeljima i deci, maske i dezinfekcija su takođe obavezne i to su mere koje je prepisala Vlada Srbije sa Batutom. Međutim, pokazalo se da te mere do 30 odsto opterećuju izvršioce posla", dodaje ona.

Novine za roditelje u plaćanju vrtića

Da korona značajno utiče na obrazovni sistem u svakom pogledu ukazuje i nedavna vest su u oktobru u predškolske ustanove i vrtiće uvedene izmene, o čemu je Euronews Srbija već pisao.  Za izostanak deteta iz vrtića roditelji će, po noovm pravilniku Ministarstva prosvete, ubuduće plaćati punu cenu, a ne kao do sada 50 odsto.

Umanjenje od 50 odsto će moći da ostvare samo ukoliko donesu potvrdu od lekara - pedijatra, da je dete zbog bolesti bilo odsutno ili će tokom leta izostanak moći da pravdaju rešenjem o godišnjem odmoru. 

Pravilnikom je još predviđeno da se, u slučaju zatvaranja predškolske ustanove zbog više sile  - ratnog i vanrednog stanja, usluga ne naplaćuje. 

Unsplash

 

Roditelji su oslobođeni plaćanja računa za vrtić i kada se ustanova renovira, a detetu nije obezbeđen boravak u drugom objektu, kao i kada se zbog epidemije radi u ograničenom kapacitetu ili je dete u samoizolaciji. Prepolovljene račune roditelji će dobiti i ukoliko dete ne dolazi u vrtić zbog preporučenih mera koje ustanova sprovodi radi sprečavanja širenja zaraze.

Jovanović je za Euronews Srbije rekla da strahuje da će zbog novog Pravilnika verovatno da se poveća dolazak dece i da će biti dodatno otežani uslovi za rad u grupama u kojima su upisana deca preko normativa.

"U grupama gde su predškolci dešava se da imamo grupu i po ili čak dve u jednoj radnoj sobi. Kao razlog zašto se upisuje toliko dece navodili su da je prosek dolaženja manji. Mislim da će Pravilnik povećati prosek dolaženja dece i da će uslovi za rad u tim grupama biti otežani", rekla je Jovanović.

Kakva je situacija u školama?

Broj zaražene dece virusom korona školskog uzrasta takođe se polako smanjuje. Od koronvirusa trenutno su obolela 2.774 (0,35 odsto) đaka, što je znatno manje u odnosu na prethodnu nedelju kada je bilo 3.834 (0,49 odsto) učenika, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut"

Međutim, i škole se, kao i vrtići, suočavaju sa drugim problemom. U svakoj školi u Srbiji je zbog zaražavanja koronaviruisom, izolacije ili samoizolacije van sistema i do 30 posto radnika, a u aktulnoj epidemiološkoj situaciji u školama je skoro nemoguće naći stručne zamene, upozorila je danas Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

"S obzirom da su zaposleni u obrazovanju, uz medicinske radnike, sve vreme na udaru virusa korona, ne čudi trenutna situacija u kojoj je u svakoj školi u Srbiji između 10 i 30 posto radnika van sistema zbog zaražavanja, izolacije ili samoizolacije", navodi se u saopštenju Unije.

Kao razlog što je skoro nemoguće naći stručne zamene nastavnog kadra Unija navodi i zaradu zaposlenih, ističući da je "ponovo ispod republičkog proseka za procentualno najobrazovaniju struku" u Srbiji.

Euronews Srbija

 

Kostatujući da mladima nije privlačno zapošljavanje u osnovnim i srednjim školama, Unija ističe da osim kadrova koji već dugo nedostaju - matematičara, informatičara, fizičara i nastavnika stranih jezika, trenutno nema ni dovoljno predavača za maternji jezik, a nedostaju i učitelji.

"Ovo bi trebalo da bude jasan signal uoči usvajanja budžeta za prosvetu koji je i dalje na dnu evropske lestvice", poručuje Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Unija SPRS se zalaže za odnos zarada u odnosu 1:3, gde su minimalne plate za pomoćne radnike i "tetkice" - oko 32.000 dinara, u zavisnosti od broja radnih sati u mesecu. Koeficijent "dva" se odnosi na administrativne radnike - oko 64.000 dinara, a koeficijent tri bi nosili svi fakultetski obrazovani u školama- oko 96.000 dinara, navodi USPRS.

Ukoliko Vlada Srbije nastavi da ignoriše zaposlene u školama i vrtićima, upozoravamo da će nedostatak kadrova trajno urušiti i kvalitet nastave i njeno nesmetano odvijanje, upozorava Unija
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija