Društvo

Kakvo je stanje u školama: Podaci o broju đaka zaraženih koronom

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

10/10/2021

-

23:01

Kakvo je stanje u školama: Podaci o broju đaka zaraženih koronom
Tanjug/Dragan Kujundžić, Beoinfo, profimedia, Pixabay - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić, Beoinfo, profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Broj zaražene dece virusom korona školskog uzrasta polako se smanjuje. Od kovida-19 trenutno su obolela 2.774 (0,35 odsto) đaka, što je znatno manje u odnosu na prethodnu nedelju kada je bilo 3.834 (0,49 odsto) učenika, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Popravljanje epidemiološke situacije među decom, odrazilo se i na rad škola, te će od ponedeljka obrazovne ustanove uglavnom raditi po prvom modelu, nastava će biti u školi, nijedna neće kompletno ići na onlajn. Samo u osam lokalnih samouprava srednjoškolci će nastavu pratiti po kombinovanom modelu.

Prema "semafor modelu" ukoliko je u odeljenju, koje ima 16 i manje učenika, zaraženo troje đaka, odeljenje prelazi na onlajn nastavu na deset dana.

Ukoliko u odeljenju ima 17 i više učenika i zarazi se dvoje, odeljenje se deli u dve grupe, a grupe idu po  kombinovanom modelu – dan u školi, dan od kuće. Kada se u grupi pojavi troje zaraženih đaka, ta grupa prelazi na onlajn nastavu.

Odeljenja na onlajn nastavi

Prema podacima Ministarstva prosvete trenutno je u osnovnim i srednjim školama u Srbiji 71 (0,18 odsto) odeljenje, koje ima manje od 16 učenika, sa neposredne prešlo na onlajn nastavu. U tim odeljenjima se infekcija pojavila kod troje đaka, i oni će nastavu daljinu pratiti 10 kalendarskih dana. 

Ukupno su 992 (2,48 odsto) odeljenja, koja imaju 17 i više đaka, zbog dva slučaja infekcije prešli na kombinovani model rada. Trenutno je 120 (0,30 odsto) grupa u kojima se pojavilo tri slučaja infekcije đaka prešlo sa kombinovanog modela nastave na onlajn.

To je znatno bolja slika nego što je bila od 20. do 29. septembra, kada je broj obolele dece školskog uzrasta od šest do 18 godina je bio 3.834 (0.49 odsto) obolelih.

profimedia

 

U tom periodu je u osnovnim i srednjim školama bilo 297 (0,75 odsto) odeljenja koja imaju manje od 16 učenika a koja su zbog infekcije tri učenika prešla na onlajn nastavu na 10 kalendarskih dana.

Ukupno je 1.417 (3, 57 odsto) odeljenja sa sedamnaest i više učenika koji su zbog infekcije najmanje dva učenika podeljeni u dve grupe i prešli na kombinovani model nastave.

Bile su u tom periodu 242 (0,61 odsto) grupe u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn, jer su grupi tri učenika obolela.

Najviše zaraženih od sedam do 14 godina

Direktor Doma zdravlja u Nišu Milorad Jerkan rekao je za Euronews Srbija da se situacija u tom gradu stabilizuje, ali da i dalje imaju oko 250 do 300 zaraženih na dnevnom nivou.

Navodi da se smanjuje broj dece koja su zaražena, da su u septembru imali oko 70 inficiranih na dnevnom nivou, a da sada imaju oko 50.

Skoro polovina (oko 48 odsto) su deca uzrasta od sedam do 14 godina, tinejdžeti od 14 do 17 godina čine 25 odsto, dok su ostali deca mlađa od sedam godina.

"Imamo tu liniju stabilnosti. Raduje nas da nijedno dete nismo poslali u klinički cenatar i svi su lečen u domu zdravlja.", naveo je on.

Jerkan, koji je i član lokalnog Kriznog štaba, istakao je da u Nišu sve škole rade, a da je tome doprinelo i to što je u tom gradu dat najveći broj vakcina u celoj Srbiji.

"Dali smo 66 odsto prvih doza, 61,9 odsto druge vakcine, treću dozu primilo je skoro 15 odsto građana. Samo vakcina može da nas izvuče iz svih ovih muka. Uspeli smo da vakcinišemo oko 35 odsto mladih od 18 do 30 godina", istakao je on.

Ružić: Škole nisu mesto transmisije virusa

Ministar prosvete Branko Ružić ponovio je više puta da škole nisu mesto prenošenja virusa, kao i da se deca zaražavaju najviše van škole. On je apelovao na roditelje da ne šalju decu u školu ukoliko bilo ko od ukućana oseća neke simptome ili je zaražen.

"Deca su nam najvažnija i moramo se svi potruditi da se obrazovanje odvija za njih najkvalitetnije – a to je neposredna nastava", poručuo je ministar. 

Od početka školske godine u svim školama se primenjuju stroge protivepidemijske mere. Obavezne su maske za đake i nastavnike tokom boravka u školi. Stalno se obavlja dezinfekcija i provetravanje prostora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija