Društvo

Semafor model u školama za ovu sedmicu: Nema škole na kompletnoj onlajn nastavi

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

04/10/2021

-

08:13

Semafor model u školama za ovu sedmicu: Nema škole na kompletnoj onlajn nastavi
Semafor model u školama za ovu sedmicu: Nema škole na kompletnoj onlajn nastavi - Copyright Euronews, profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Prema "semafor modelu" u ovoj nedelji nema lokalnih samouprava u kojima cela škola radi onlajn. U 23 grada i opštine srednjoškolci će nastavu da prate po kombinovanom modelu, dok će đaci u ostalim osnovnim i srednjim školama gradivo učiti u školskim klupama.

Odluku je doneo Tim za škole, koji zaseda jednom nedeljno, a u Ministarstvu prosvete kažu da je odluka bazirana na podacima koji se odnose na broj zaraženih u obrazovnim ustanovama, ali i lokalnim samoupravama.

"Podaci potvrđuju ono što govorimo godinu dana – da škole nisu mesto transmisije virusa korona, kao i da se deca zaražavaju najviše van škole. Zato je važno da roditelji ne šalju decu u školu ukoliko bilo ko od ukućana oseća simptome ili je zaražen", kažu u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Tim za škole doneo je odluku da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka 4. oktobra 2021. godine primenjuje u srednjim školama na teritoriji 23 lokalne samouprave.

Odeljenja će se deliti u dve grupe, a nastavu će dan u školi i dan od kuće pratiti srednjoškolci u: Bajinoj Bašti, Beogradu, Valjevu, Velikoj Plani, Vladičinom Hanu, opštini Vlasotince, Vranju, Vrnjačkoj Banji, Ivanjici, Kragujevacu, Lajkovacu, Lebanima, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Pirotu, Prokuplju, Sjenici, Temerinu, Ubu, Užicu, Čačku, Šapcu.

Epidemijska situacija

Pre donošenja odluke, Tim za škole je za svaku lokalnu samoupravu razmatrio opštu epidemiološku situaciju, zatim podatke iz nadzora o obolevanju od kovid 19 kod učenika i nastavnika, kao i podatke o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja i grupa koja su prešla na drugi ili treći model nastave usled obolevanja učenika.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

profimedia

Nema škola na kompletnoj onlajn nastavi

Po "semafor modelu" ukoliko se pojave slučajevi infekcije virusom korona kod učenika, roditelj o tome obaveštava školu. Ukoliko se u jednom odeljenju sa 16 ili manje učenika, pojavi troje zaraženih đaka u odeljenju celo odeljenje prelazi na treći, onlajn model nastave u trajanju od 10 dana. To važi samo za to odeljenje.

Ukoliko se radi o odeljenjima sa 17 i više učenika, nakon pojave dva slučaja, odeljenje se deli na dve grupe i nastavlja rad po drugom (kombinovanom) modelu nastave. Na grupe se potom primenjuje postupak za odeljenja sa 16 i manje učenika, odnosno nakon pojave nova tri obolela učenika u grupi prelazi se na treći model u trajanju od 10 dana se nalaže samo za tu grupu.

Broj zaraženih učenika

U Ministarstvu prosvete kažu da prema podacima koje su dobili iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji je od 20. do 29. septembra 2021. godine virus korona potvrđen kod 3.834 (0,49 odsto) dece uzrasta od šest do 18 godina.

Zbog zaraze tri učenika u odeljenju, koje ima manje od 16 učenika u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije, ukupno je 297 (0,75 odsto) odeljenja prešlo na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana. 

Ukupno je 1.417 (3,57 odsto) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 242 (0,61 odsto) grupe u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija