Društvo

Domaći antigenski test: Istraživači sa Hemijskog fakulteta rade na dva projekta, a cilj da se reši ključni problem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2021

-

10:56

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) krajem juna odobrila za upotrebu serološki test za prisustvo antitela na kovid 19, baziran na proteinima proizvedenim u laboratorijama Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ta visokoškolska ustanova započela je i razvoj reagenasa za proizvodnju domaćeg, antigenskog testa.  

Proizvodnja proteina realizovana je u okviru projekta "Proizvodnja serološkog elisa testa na prisustvo antitela na virus korona", koji je Hemijski fakultet radio u saradnji sa Institutom za primenu nuklearne energije (INEP).  Institut već proizvodi test za antitela, ali sa proteinima koje nabavlja iz inostranstva.

Rukovodilac projekta prof. dr Tanja Ćirković Veličković, sa Katedre za biohemiju Hemijskog fakulteta pojašnjava za Euronews Srbija da su u pitanju dva projekta.

"Jedan smo već završili u saradnji sa INEP-om. Testirali smo naše rekombinantne proteine virusa SARS-CoV-2 koje smo proizveli u laboratorijama na Hemijskom fakultetu za potrebe serološkog testa. Ti protein su prošli validaciju i registrovani su od strane ALIMS-a u junu", pojasnila je Ćirković Veličković.

Ona je istakla da mogu da se razvijaju različiti testovi kada ima dovoljno materijala za rad, dovoljno protein virusa.

"Takav protein je osnovna komponenta serološkog testa. Do sada se uvozio, a sada taj materijal postoji i u zemlji", navela je ona.

A kako su istraživači Hemijskog fakulteta uspeli da proizvedu dovoljno protein virusa? Naša sagovornica objašnjava da postoji tehnologija kojom gensku informaciju koja postoji u protein virusu možete da plasirate u bakterijske ćelije Ešerihije koli ili druge ćelije, recimo kvasca.

"Napravite takav protein u bakteriji i on više nije patogen, opasan. Ešerihija koli je bakterija sa kojom možete da radite u laboratoriji da niste u skafanderu i da napravite dovoljne količine takvog materijala da biste dalje radili", kaže ona.

Euronews

prof. Tanja Ćirković Veličković

Hemijski fakultet ima kapaciteta za istraživanje, ali ne i za proizvodnju proteina. Međutim, uz mnogo truda i rada uspeli su da laboratorijski novo proizvodnje podignu do poluindustrijskog i da obezbede dovoljne količine tog proteina.

Antigenski test

Kroz drugi projekat, za čiju realizaciju imaju podršku Fonda za nauku Srbije, započeli su razvoj reagenasa za antigenski test koji će takođe da bude srpski, domaći.

"Proizveli smo prvih šest meseci dovoljne količine polaznog materijala, sada ga koristimo da kroz saradnju sa institucijama, koje to mogu, proizvedemo specifične reagense kojima će da se kompletira antigenski test. To će biti treća faza i očekujemo da uskoro krenemo u kompletiranje prototipa antigenskog testa, za koji bismo u saradnji sa kliničkim laboratorijama pokazali da je pouzdan kao i dostupni antigenski testovi. U sledećim fazama naredne godine mi ćemo da se potrudimo da podignemo osetljivost tog testa", navela je naša sagovornica.

Upitana da li on može biti konkurencija PCR testu, objašnjava da antigenski test nije dovoljno osetljiv, da daje lažno negativne rezultate te da je cilj da se podigne osetljivost.

"Ukoliko je rezultat antigenskog testa negativan, a bili ste u kontaktu sa inficiranom osobom, dobro je da se uradi i PCR test da biste bili sigurni. Upravo u toj zoni pokušavamo da podignemo osetljivost testa, da taj test daje više pouzdanih pozitivnih rezultata, a manje lažno negativnih rezultata", zaključila je ona.

Komentari (0)

Srbija