Društvo

Za ulazak na teritoriju Kosova potrebna potvrda o vakcinaciji ili negativan test

Komentari

Autor: Fonet

14/10/2021

-

21:20

Za ulazak na teritoriju Kosova potrebna potvrda o vakcinaciji ili negativan test
Kovid propusnica - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medićini

veličina teksta

Aa Aa

Svi građani koji su se uputili ka teritoriji Kosova od srede su u obavezi da imaju potvrdu o potpunoj vakcinaciji ili negativan PCR ili antigenski test na kovid, saopštilo je danas kosovsko Ministarstvo zdravlja.

Kosovska vlada usvojila je 24. septembra novi set mera i većina je stupila na snagu istog dana, dok su dve, koje se odnose na vakcinaciju ili negativan test, najavljene za 13. oktobar.

Sve do srede građani su mogli da uđu na teritoriju Kosova i sa potvrdom o jednoj primljenoj dozi vakcine, prenosi Kossev.

U novoj odluci se navodi da će od 13. oktobra svako ko ulazi na teritoriju Kosova morati da poseduje sertifikat o potpunoj vakcinaciji ili jedan od testova koji dokazuje da su negativni na kovid.

Tada je odlučeno i da će od 13. oktobra zaposleni u javnim institucijama morati da imaju sertifikat o potpunoj vakcinaciji ili negativan test.

Predviđeno je da PCR test ne može biti stariji od 72 sata, dok potvrda da je osoba preležala kovid mora biti stara najmanje 21, a najviše 180 dana. Pozitivan rezultat serološkog testa na antitela mora biti izdat pre najviše 30 dana, a potvrda o negativnom brzom testu ne starija od 48 sati.

Ministarstvo se oglasilo posle pisanja prištinskih medija da su pojedini građani koji su bili vakcinisani jednom dozom vraćeni sa prelaza.

Komentari (0)

Srbija