Društvo

Inspekcija steže obruč: Kažnjeno više od 50 tržnih centara i hipermarketa, kazne i za korona redare

Komentari

Autor: RTS

17/10/2021

-

09:42

Inspekcija steže obruč: Kažnjeno više od 50 tržnih centara i hipermarketa, kazne i za korona redare
Inspekcija steže obruč: Kažnjeno više od 50 tržnih centara i hipermarketa, kazne i za korona redare - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković rekao je da su inspekcijske službe bile vrlo aktivne u prethodna dva dana - više od 50 tržnih centara i hipermarketa je kažnjeno u Srbiji, od toga nemali broj u Nišu, sigurno desetak privrednih subjekata, odnosno pravnih lica.

Inspekcijske službe počele su pooštrenu kontrolu sprovođenja epidemijskih mera. U fokusu su sada tržni centri, gradski prevoz, prodavnice i ugostiteljski objekti.

Pre dva dana kažnjeno je nekoliko tržnih centara u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, akcija je nastavljena i tokom vikenda, a juče je najviše kazni napisano u Nišu. 

Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove rekao je za RTS da su inspekcijske službe bile vrlo aktivne u prethodna dva dana - preko 50 tržnih centara i hipermarketa je kažnjeno u Srbiji, od toga nemali broj u Nišu, sigurno desetak privrednih subjekata, odnosno pravnih lica.

To su, kako kaže, kazne od 300.000 i 150.000 dinara, ali je bilo kažnjavanja i prema korona redarima koji nisu poštovali svoje obaveze.

"U javnom saobraćaju je određeni broj građana dobio kaznu kao fizička lica od 5.000 dinara i vozači gradskog saobraćaja, ne samo u Nišu, već i u Kragujevcu, Novom Sadu", rekao je Stemenković.

Prema njegovim rečima, za ova dva dana izuzetno je bio veliki broj nadzora, 30 odsto veći, izvršeno je preko 4.500 nadzora tokom petka i subote, broj izrečenih prekršajnih nadzora je 100 posto veći - preko 21 milion dinara prema svim akterima koji nisu poštovali propise uredbom Vlade i naredbom ministra zdravlja.

U Nišu nisu kažnjeni najveći tržni centri.

"U principu podaci govore o takvoj situaciji, inspektori na terenu proveravaju da li će danas biti tako, videćemo, aktivnosti se nastavljaju, zahvaljujem se Timu Vlade Srbije, kooridnacionoj komisiji za logistiku i podršku tokom sprovođenja i koordinacije posebnih i pojačanih nadzora", istakao je Stamenković.

Tanjug/Rade Prelić

 

Navodi da sada komunalne, odnosno lokalne inspekcije daju veliki doprinos i u ova četiri grada kolege iz komunalne inspekcije su pokazale zavidan nivo profesionalnosti koji smo očekivali od njih.

"Prošle godine smo poverili poslove tim inspekcijama u vezi sa kontrolom poštovanja odredbi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti", rekao je Stamenković.

Masovna veselja

"Naši sanitarni inspektori su u prethodna dva produžena vikenda, u tim akcijama koje su imali od početka oktobra, izvršili 389 nadozra, izrekli su 62 prekršajna naloga u iznosu od 900.000 dinara. U svim tim objektima utvrdili su određne nepravilnosti pogotovo u delu rada samih korona redara u ugostiteljskim objektima", napominje Stamenković.

Korona redari nisu vodili računa o distanci, raspoređivanju gostiju, nisu opominjali goste za nošenje maski, zaposlena lica nisu nosila maske i sami vlasnici objekata mogu da se susretnu ne samo sa visokim kaznama, nego i zabranama.

"Nije to rasturanje svadbe, vodili smo računa da pravna lica i preduzetnii povuku odgovorsnost, u odnosu na one sa kojim skapaju ugovore o korišćenju objekata za slavlja", kaže Stamenković.

Gradski prevoz

Produženom akcijom svih ovih dana nastavićemo da radimo nadzore, očekujem da kolege iz komunalne inspekcije daju doprinos, pozivam građane Srbije da poštuju mere, da pokažu odovornost prema svojoj državi i u odnosu na vakcinaciju koja je primarna mera da dođemo do cilja, da se smanji broj obolelih i rastereti sistem zdravstvene zaštite, kaže pomoćnik ministra zdravlja.

"Krajem nedelje je godinu dana od kako je formirana radna grupa za kooridinaciju republičkih i lokalnih inspekcija i u tom duhu verujem da će lokalne inspekcije dati doprinos u svim gradovima u Srbiji", istakao je Stemenković.

Zaštitnik građana najavio je da će zatražiti odgovornost inspekcijskih službi.

"Radim profesionalno svoj posao, kao sve kolege na terenu, znam koje su mi dužnosti i očekujem da će kolege na terenu odgovoriti na sve izazove i kao prvi među jednakima kao svih 30 godina nastaviću sa kolegama da radim, jer imam poverenje u sve njih", zaključio je Stamenković.

Komentari (0)

Srbija