Društvo

Od starih bilborda pravi torbe i rančeve i - čuva prirodu: "Zlatna ideja", projekat koji osnažuje žene u preduzetništvu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/10/2021

-

20:04

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U okviru projekta "Zlatna ideja", koji je u toku, biće predstavljeno 50 inovativnih preduzetničkih priča sa ciljem osnaživanja žena u preduzetništvu. Promocijom primera iz prakse, projekat podstiče žene da upotrebe nove tehnologije i znanja u rešavanju društvenih problema u svom okruženju.

Sve zainteresovane žene biće u prilici da posetom onlajn platforme upoznaju priče inovativnih preduzetnica iz zemlje i inostransta, ali i da se povežu sa njima.

Deo tog projekta je i ekološko- socijalno preduzeće "Eko Bag", koje proizvodi torbe, novčanike, futrole reciklažom PVC folije sa bilborda. Preduzeće je počelo sa radom 2009. godine.

Predsednica "Eko-Bag" firme Ivanka Stamenović kaže da je tim poslom počela da se bavi slučajno. Organizovan je kurs šivenja za teško zapošljive kategorije žena, starije od 50 godina. Prijavila se i tako je sve počelo.

"U grupi je bilo 19 žena, samo smo nas dve ostale da se bavimo reciklažom bilborda, od kojih pravimo razne upotrebne predmete, razne konferencijske i modne torbe", kaže za Euronews Srbija Stamenović.

Unikatne torbe

Svaka torba je unikatna, nijedna nije ista. Inače, bilbordi kada se skinu, uglavnom završavaju u prirodi, a njihova razgradivost je 1.500 godina. Njihovom reciklažom, čuva se i životna sredina.

Naša sagovornica kaže da je to težak posao, da bilbordi dolaze prljavi, da sve to treba oprati, obrisati, ispeglati, pa je tek onda materijal spreman za rad.

Tržište za proizvode nije lako pronaći, ali je firma "Eko Bag" znala kome da ponudi svoju robu i to su uglavnom bile druge firme.

Sarađuju i sa jednom Švajcarskom kompanijom koja im donira materijal za reciklažu, sve što oni skinu sa svojih izložbenih postavki.

U timu sa Ivanom je i njena ćerka koja je završila industrijski dizajn, a zaposlene su i još dve žene.

"Da nije bilo krize imala sam u planu da napišem projekat gde bi šest žena starijih od 50 godina obučili za ovaj posao i zaposlili", navela je Stamenović.

Kako pokrenuti posao

Savetuje svima koji počinju posao da se prvo dobro raspitaju šta je od proizvoda deficitarno na tržištu. Ukoliko to znaju imaće manju konkurenciju, ali i bolji plasman za svoju robu.

"Ja sam otišla u Privrednu komoru Srbije i tražila da mi daju podatke šta je deficitarno kod nas u Srbiji. Tada sam videla da su to torbice za šminku i tada sam krenula da se bavim tim poslom", navodi ona.

Firma "Eko Bag" je među prvima na Balkanu koja je počela da se bavi proizvodnjom torbi od reciklažnog materijala. U Srbiji još uvek nije dovoljno razvijena svest što se tiče zaštite životne sredine i reciklaže, te se malo ljudi opredeljuje za taj posao. 

"Svi misle da je reciklaža laka, ali to je težak posao", zaključila je Stamenović. 

Platformu "Zlatna ideja" pokrenuo je Kabinet za inovacije i tehnološki razvoj Srbije. 

 

Komentari (0)

Srbija