Društvo

Ginekolog "Narodnog fronta" poručuje trudnicama: Vakcinišite se danas, nema odlaganja

Komentari

Autor: RTS

20/10/2021

-

23:50

Ginekolog "Narodnog fronta" poručuje trudnicama: Vakcinišite se danas, nema odlaganja
Ginekolog "Narodnog fronta" poručuje trudnicama: Vakcinišite se danas, nema odlaganja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti iz Atlante i američko udruženje ginekologa dalo je 29. septembra deklarativnu preporuku - trudnice, žene koje su se porodile i dojilje, one koje planiraju trudnoću ili leče neplodnost vakcinišite se danas, nema odlaganja. Vakcina je bezbedna i efikasna, rekla je ginekolog, GAK "Narodni front" dr Ana Jovanović.

Nažalost, poslednjih nedelja stižu vesti da ni trudnice nisu pošteđene od koronavirusa, a neke su i izgubile bitku. Početkom nedelje, ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je 25 trudnica ozbiljno bolesno i da nijedna od njih nije vakcinisana. 

Dr Jovanović kaže da je osnovni razlog zbog čega se trudnice ne vakcinišu upravo različite informacije koje su im dostupne.

"Poslednjih nedelja imam utisak da smo jedinstveni i da su naši stavovi usaglašeni i da je struka vrlo jasna kada je preporuka za vakcinaciju trudnica i da se naše preporuke poklapaju sa preporukama najeminentnijih svetskih udruženja", navela je doktorka Jovanović za RTS.

Prema njenim rečima, trudnice pored ostalog zbunjuju i lekari jer istupaju u javnosti sa nekim svojim stavovima koji nisu usaglašeni, a preporuke stručnih udruženja su vrlo jasna.

"Izvukla sam poslednju preporuku koju je Centar za prevenciju i kontrolu bolesti iz Atlante i američko udruženje ginekologa dalo 29. septembra koji su deklarativno rekli - trudnice, bez obzira na starost trudnoće, žene koje su se porodile i dojilje, one koje planiraju trudnoću ili leče neplodnost vakcinišite se danas, nema odlaganja. Vakcina je bezbedna i efikasna", navela je ginekološkinja i dodala da ne postoji efikasnije i bolje sredstvo u borbi sa ovom pandemijom.

Doktorka Jovanović kaže da u ovom talasu ima dosta trudnica sa težim kliničkim slikama i ima mnogo više porođaja kovid pozitivnih trudnica.

"Ono što znamo je da su trudnice dva do tri puta u većem riziku od žena koje nisu trudne iste dobi i istog zdravstvenog stanja da razviju težu formu kliničke slike i da im je potrebna neka od kiseoničnih potpora, čak i veći rizik od ulaska u intenzivnu negu", kaže Jovanovićeva. 

Napominje, da je fiziologija trudnoća takva da se remeti imuni sistem trudnice i da ona biva osetljivija na virusne ifekcije, a svakako i na respiratorne i sve to je dodatno opterećenje i za srce i za pluća i kada se na to nakalemi kovid infekcija, takva trudnica je ugroženija i njeno stanje je pod većim rizikom.

U Americi umrlo 180 trudnica 

Upozoravajući podaci stižu i iz Amerike, CDC je saopštio da je najmanje 180 trudnica umrlo od kovida-a, a samo u avgustu 22 trudnice.

Dr Jovanović kaže da takav mortalitet uvek zabrinjava, i da se obično ginekolozi pitaju kada neka trudnica premine da li su mogli nešto da urade da do toga ne dođe, a obično se ne sazna razlog, a sada imamo Fajzer vakcinu koja je odobrena za trudnice i dovoljno je da preporukom da se trudnica vakciniše samo jednu smrt sprečimo pa smo uspeli.

Na pitanje kada da trudnice prime vakcinu, doktorka kaže danas i objašnjava da nema ograničenja u kom trimestru trudnica treba da se vakciniše.

"Netačne su informacije koje se čak i od kolega mogu čuti, a to je da trudnica ne treba biti vakcinisana u prvim nedeljama trudnoće. To nigde stručno ne piše. Ono zbog čeka smo govorili da se ne vakciniše u prvom trimestru je zato što u tom periodu vrlo često dolazi do spontanih pobačaja, pa da se loš ishod ne bi povezao sa eventualnom primenom vakcine, onda je uvreženo mišljenje da je najbolje vakcinisati se posle prvog trimestra trudnoće", istakla je Jovanovićeva.

Objašnjava da je najbolje vakcinisati se posle 12. nedelje kako bi trudnica imala vremena i da se revakciniše i da ukoliko bude u kontaktu sa virusom ima blaži oblik.

Ona je navela primer da su joj se obraćale trudnice kojima je preporučila vakcinaciju da su se vraćale sa vakcinalnih punktova, gde su im tražili potvrde od ginekologa da mogu da prime vakcinu.

"Nikakve potvrde nisu potrebne, ali razumem i lekare koji rade na tim punktovima, potrebno je da znaju da se i trudnice i porodilje i dojilje vakcinišu kao i sve druge kategorije stanovništva, ali isključivo Fajzer vakcinom", naglasila je Jovanovićeva.

Na pitanje kako povećati vakcinaciju trudnica, doktorka kaže da iskustvo blizu 200.000 trudnica koje su prošle kroz vakcinaciju u bilo kom trimestru i rodile zdravu bebu, treba da bude još jedna potvrda da je vakcina bezbedna.

Međutim, napominje da i preterana priča može da stvori i kontraefekat kod populacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija