Društvo

"Novak - vakcinisan ili ne": Australijan open u senci pitanja ko će moći da učestvuje i podeljenih komentara o Đokoviću

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/10/2021

-

12:51

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Daleko je 17. januar kada počinje sledeći Australijan open, ali je ovaj teniski turnir iz različitih razloga već sada u centru pažnje i to ne samo sportskih novinara. Naime, Novak Đoković i dalje odbija da kaže da li je vakcinisan ili ne, i poručuje da je to pitanje duboko privatna stvar. S druge strane, australijske vlasti ne odustaju - njihova poruka, i ne samo Novaku Đokoviću, je jasna -  ulazak u Australiju neće biti dozvoljen teniserima ako nisu revakcinisani.

Ministrar u vladi Australije Alek Havke rekao je da nema nikakvu posebnu poruku za Novaka Đokovića.

"Naš zdravstveni savet je da, kada otvore granice, svi koji dođu u Australija, moraće da budu dvostruko vakcinisani", jasan je Havke.

I Den Endruz, premijer australijske države Viktorija, u kojoj se nalazi Melburn, gde će biti održan Australijan open, poručuje da nevakcinisani teniseri neće dobiti vizu za ulazak.

"I kad bi je dobili morali bi da budu stavljeni u karantin na nekoliko nedelja", naglasio je on. 

Da li samo Đoković?

Svi su odmah shvatili da se ova priča, pre svega odnosi na Novaka Đokovića, ali, se nametnulo i pitanje - da li, zaista, samo na njega?

Prema pisanju Herald Sana, više od trećine igrača nije potpuno revakcinisano. Procenjuje se da je oko 65 odsto tenisera i 60 odsto teniserki revakcinisano, što, praktično, znači da svi ostali neće moći da dođu na Austalijan open.

Iako nije nepoznato da srpski teniser Novak Đoković nije favorit i ljubimac zapadnih medija, mnogi su, ipak, kritikovali ovakvo ponašanje australijske vlade.

Oliver Braun, glavni urednik sportske redakcije britanskog lista Telegraf, kaže u svom članku da "demonizacija Đokovića mora da prestane".  U tom tekstu on poručuje da australijske vlasti "religiozno odbacuju bilo koga ko dovodi u pitanje pravila koja važe u Australiji, kao i da je Đokovića nepravedno demonizovan kao antivakser".

Stavovi podeljeni

U tekstu Braun se pita i koji je razlog za drugačije tretiranje australijskog državljana od nekog ko dolazi iz inostranstva, sem ako to nije, kako kaže, ksenofobija.

Džejms Melvil, pisac i politički analitičar citirao je Novaka Đokovića koji je rekao: "Neću da otkrijem da li sam vakcinisan ili ne, to privatna stvar i nepristojno pitanje". Melvil zastupa stav da je zdravstveno stanje pojedinca privatna stvar, a ne medalja časti niti razlog za diskriminaciju.

A kakvo čitava situacija sa vakcinacijom tenisera, pa i pitanjem Novaka Đokovića, izgleda u australijskoj javnosti oslikava i komentar Karla Stefanovića, poznatog australijskog voditelja srpsko-nemačkog porekla. On je zajedno sa njegovom koleginicom Alison Lengdon posle odluke australijskih vlasti kratko prokomentarisao: "On ionako nije naš favorit", na šta je njegova koleginica dodala: "Nije baš omiljen, zar ne?"

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija